П`ятниця, 26.04.2024, 19:04
ЦЕНТР КАР'ЄРИ               АБІТУРІЄНТАМ               УЧНЯМ І БАТЬКАМ               ВИПУСКНИКАМ               НОВИНИ САЙТУ
Меню сайту
Статистика
Пошук
Календар
«  Березень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Головна » 2020 » Березень » 17 » ЯК НЕ ПІДДАВАТИСЬ ПАНІЦІ ЧЕРЕЗ ПАНДЕМІЮ КОРОНАВІРУСУ В СВІТІ
14:27
ЯК НЕ ПІДДАВАТИСЬ ПАНІЦІ ЧЕРЕЗ ПАНДЕМІЮ КОРОНАВІРУСУ В СВІТІ

З 12 березня в Україні оголосили загальнонаціональний карантин, який, за попередніми даними, буде тривати до 3 квітня. Закриті всі навчальні заклади, люди скуповують маски для обличчя та антисептики для рук, в інтернеті з’являється багато недостовірної інформації, яка тільки лякає. Щоб е піддатися в цей час паніці, важливо знати, як правильно себе поводити. Декілька порад, які допоможуть з більшим психологічним комфортом пережити скрутні інформаційні моменти.

Паніка – це психічний стан нашого організму, що реагує на загрозу. Паніка проявляється у вигляді внутрішньої напруги, хвилювання, гострого страху чи/або некерованого прагнення уникнути небезпечної ситуації. Ознайомтеся зі способами продуктивного протистояння паніці.

1. Зробіть ставку на логічне мислення

У критичній ситуації необхідно дозувати емоції, переживання і зробити ставку на логічне мислення. Обов’язково ознайомтеся з доступною інформацією. У випадку з коронавірусом дізнайтесь усе про симптоми, профілактику, рекомендації, проаналізуйте та продумайте дії, що унеможливлять небезпечну ситуацію або мінімалізують наслідки.

Навіть якщо вважаєте проблему (у випадку введення карантину) на перший погляд безнадійною, спробуйте поглянути на неї зі сторони, створивши перелік власних способів її рішення, продумавши переваги та наслідки кожного варіанту. Якщо пощастить знайти відносно безболісний метод вирішення проблеми, паніка відразу відступить.

2. Не драматизуйте ситуацію

Тривога – це природня реакція організму, призначення якої – захист від небезпек та небезпечних явищ. Але не потрібно драматизувати ситуацію. У випадку підвищеного ступеня хвилювання і тривожності складіть для себе список речей і занять, які допоможуть вам відчути себе спокійно і впевнено (щось на кшталт заспокійливого особисто для вас).

Для зручності поділіть ці дії на категорії:

  • Запахи. Згадайте всі запахи, з якими у вашій пам’яті асоціюється спокій і комфорт (запах у кав’ярні, запах лісу і т.д.).
  • Музика.
  • Смакові відчуття.
  • Дії (спортивні вправи, читання, малювання тощо).

По закінченню складання цього списку занесіть ці справи до свого календаря. Зробіть так, аби кожен день ви могли приділяти хоча б 15 хвилин одній із зазначених справ (навіть якщо це буде 15-хвилинна прогулянка парком чи дорога з роботи до дому і т.п.).

3. Слідкуйте за станом свого здоров’я

Важливо пам’ятати, що здоровий організм з міцним імунітетом краще і швидше долає паніку. Щоб не піддаватися непотрібним хвилюванням, слідкуйте за такими процесами: висипайтесь, відпочивайте, відволікайтесь від повсякденних клопотів, організуйте повноцінне та якісне харчування.

Не забувайте про інтереси й хобі, які допоможуть переключити увагу. Не вдається зосередитись та відволіктись від хвилювання? Тоді виконуйте монотонну домашню роботу. Прибирання, прання, прасування, фізичні вправи  і відволічуть, і наповнять відчуттям завершеності потрібних для домівки справ.

Пам’ятайте: паніка виникає тоді, коли наша «тваринна» інстинктивна частина психіки починає переважати над раціональною, тобто «людською» частиною. І перше, що потрібно зробити, - це «ввімкнути голову».

4. Емоційне реагування + Раціональне мислення

Говоріть з близькими та друзями про свої страхи. Якщо вам тривожно, дайте собі можливість виговоритись. Озвучте, чого ви конкретно боїтесь. Тікати від емоцій небезпечно, а  крім них у людини є ще й розум, і саме його важливо підключати у критичних ситуаціях.

Вивчайте хвилюючу вас тему. Лякає не дискомфорт (у яких тільки умовах не доводилось жити людині!), а невідомість. Зберіть якомога повнішу інформацію про те, що відбувається у світі. Оцініть, як це може позначитись на вас, на ваших близьких, на роботі. Зараз багато експертів, учених дають свої незалежні коментарі. З’ясуйте та порівняйте різні погляди на ситуацію, що склалась, і зробіть свої власні висновки.

Знайдіть ресурс у минулому досвіді. Згадайте ризи 2008 року (там був пташиний грип), 2014 року (епідемія ебола): історія доводить, що все це можна пережити і все це вже переживалось. Ми не можемо знати, що саме зараз нам потрібно буде зробити. Часто конкретні дії неможливо спланувати заздалегідь. На момент невизначеності важливо підтримувати внутрішній комфорт, усвідомлено не допускаючи паніки. Якщо вас заспокоює закупівля гречки про запас, чому б і ні?  Взагалі будь-які доцільні дії будуть доречними.

Практикувати прості радощі й задоволення. Важливо знаходити час для улюблених справ, для спілкування з дорогими людьми. Це підкріплює тіло й дух. Але в той же час пам’ятайте: як би нам не хотілось упорядкувати наше життя, воно по суті своїй ірраціональне. Ми не можемо керувати всім, і середовище на нас впливає так чи інакше. Однак кожному з нас важливо знайти особистий простір для проявів свободи й відповідальності. Це актуально і в  мирний час, і в кризові моменти.

Не залишайтесь сам на сам із страхами. Дуже важливою є дружня підтримка, відчуття, що ти не один. Взаємопідтримка, емпатія, готовність не лише говорити самому, а і слухати інших; а також  здорова доля гумору, - є дуже важливими!

УСЕ ЦЕ ДОПОМАГАЄ ПОЧУВАТИ СЕБЕ ДОСТАТНЬО СИЛЬНИМ НАВІТЬ ЗА УМОВ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ. ТО Ж БУДЬМО ВИВАЖЕНИМИ Й МУДРИМИ!!

Психологічна служба закладу

Переглядів: 361 | Додав: ShchNV