Вівторок, 23.04.2024, 10:37
ЦЕНТР КАР'ЄРИ               АБІТУРІЄНТАМ               УЧНЯМ І БАТЬКАМ               ВИПУСКНИКАМ               НОВИНИ САЙТУ
Меню сайту
Статистика
Пошук
Календар
«  Травень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Головна » 2021 » Травень » 31 » ШКОЛА ЗДОРОВ'Я: ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БЕЗ ТЮТЮНУ
12:59
ШКОЛА ЗДОРОВ'Я: ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БЕЗ ТЮТЮНУ

«Тютюн заважає розумовому розвитку та одурює народ».

Оноре де Бальзак

Всесвітня організація охорони здоров’я у 1988 році оголосила 31 травня Всесвітнім днем без тютюну (World No-Tobacco Day). Перед світовою спільнотою було поставлено завдання - домогтися того, щоб в XXI столітті проблема тютюнопаління зникла. XXI століття настало, але проблема не зникла.

Щороку приблизно 7 мільйонів людей у світі помирає від захворювань, пов’язаних з курінням. Всесвітня організація охорони здоров`я підрахувала, що загалом в Україні сьогодні палить 15,5 мільйонів людей.  Особливо гостро проблема стоїть серед підлітків. За статистикою, з них палить кожен четвертий.

Завдання Всесвітнього дня без тютюну - привернути увагу до небезпек для здоров’я, які тягне за собою вживання тютюну, і закликати до проведення ефективної політики щодо зменшення масштабів споживання тютюнової продукції в усьому світі. Щороку вибирається нова тема дня, пов’язана з одним з аспектів проблеми, якої присвячуються проведені заходи. У 2021 році цей день відбувається під гаслом «Час відмовитися від тютюну». Мета - привернути увагу до проблем  курців в Україні, які потребують допомоги у відмові від куріння.

Тютюнопаління – шкідлива звичка, яка полягає у вдиханні диму тліючого тютюну, – це одна з форм токсикоманії. Вона чинить негативний вплив на здоров’я курців і оточуючих осіб. Нікотин, що міститься в тютюновому димі, практично миттєво потрапляє в кровотік через альвеоли легень. Крім нікотину, в тютюновому димі міститься велика кількість продуктів згоряння тютюнового листя і речовин, які використовуються при технологічній обробці.

Нікотин є наркотиком – саме він викликає пристрасть до тютюну і є однією з найнебезпечніших рослинних отрут.

Для людини смертельна доза нікотину складає від 50 до 100 мг, або 2-3 краплі, – саме така доза і надходить у кров після викурювання 20-25 цигарок. Курець не гине тому, що така доза вводиться поступово, не в один прийом, але протягом 30 років він викурює приблизно 20000 цигарок, поглинаючи в середньому 800г нікотину, кожна частка якого завдає невиправної шкоди здоров’ю.

В організмі людини немає жодного органу або системи, на які б шкідливо не впливав тютюновий дим і його складові частини.

Центральна нервова система курця знаходиться в стані постійної напруги через збудливий вплив нікотину. Але при цьому до неї прибуває менше крові (через спазм мозкових судин), а також вміст у ній кисню, необхідного для підтримки активної діяльності мозку, знижений. Але навіть кисень, який надходить до мозку, гірше використовується мозковими клітинами, тому у курця знижена розумова працездатність, послаблюється пам’ять, страждають вольові якості. Крім того, він відчуває підвищену дратівливість, у нього порушено засинання і часто відзначаються головні болі.

Потрапляючи в дихальні шляхи, тютюновий дим згубно діє на всю дихальну систему. Шкідливі речовини, що містяться в тютюновому димі, викликають подразнення слизових оболонок порожнини рота, носа, гортані, трахеї і бронхів. В результаті розвивається хронічне запалення дихальних шляхів, частіше виникають застудні захворювання, ангіни та інші порушення стану мигдаликів. Після куріння на 20 хвилин загальмовується функція дрібних війок слизової оболонки дихальних шляхів, які своїм швидким мерехтінням виганяють шкідливі речовини, які потрапили сюди і осіли на слизовій. Тривале куріння призводить до подразнення голосових зв’язок і звуження голосової щілини, через що змінюється тембр і забарвлення вимовлених звуків, голос втрачає чистоту і звучність, стає хриплим.

У людини, яка палить систематично, розвиваються багато захворювань системи кровообігу: підвищений артеріальний тиск, порушення мозкового кровообігу і діяльності серця аж до інфаркту міокарда та ін. Частота серцевих скорочень під час куріння зростає на 10-18 ударів в хвилину і відновлюється лише через 15-20 хвилин. Якщо врахувати, що наслідки викурювання однієї цигарки зберігаються протягом 30-40 хв. після припинення куріння, то це означає, що, викурюючи щопівгодини нову сигарету, курець тримає систему кровообігу в стані постійної напруги. Наприклад, за добу його серце робить до 10-15 тисяч зайвих скорочень. Надзвичайно шкідливе куріння для хворих на ішемічну хворобу серця. Одною з причин є те, що при курінні звужуються артерії і погіршується кровотік. До серця поступає менше кисню і поживних речовин, утруднюється видалення продуктів метаболізму. Іншою причиною є те, що оксид вуглецю з сигаретного диму проникаючи в кров, зв’язується з гемоглобіном, замінюючи кисень. Третя причина – нікотин та інші речовини тютюнового диму знижують скорочення міокарда, зменшуючи кровотік і постачання кисню та інших поживних речовин всіх органів, в тому числі міокарда. В результаті толерантність до фізичного навантаження знижується – напади стенокардії виникають при менш інтенсивному і тривалому фізичному навантаженні.

З рота курця неприємно пахне, язик обкладений сірим нальотом, що є одним з показників неправильної діяльності шлунково-кишкового тракту. Подразнюючи слинні залози, нікотин викликає посилене слиновиділення. Курець не тільки спльовує зайву слину, але і проковтує її, посилюючи шкідливий вплив нікотину на травний апарат. Відбуваються і інші зміни в стані органів ротової порожнини: руйнування емалі зубів, розвиток карієсу і поява жовтого нальоту на зубах, кровоточивість ясен.

Під час куріння судини шлунка звужуються, кількість шлункового соку підвищена, а його склад змінений; апетит знижується, а травлення гальмується (саме тому при відчутті голоду курець хапається за цигарку). В результаті всі ці причини часто призводять до розвитку виразкової хвороби шлунка.

Тютюновий дим знижує гостроту нюху і смакових відчуттів, тому курці нерідко погано розрізняють смак солодкого, солоного, гіркого, кислого. Крім зазначених впливів на організм, куріння дає і цілий ряд інших наслідків і ускладнень. Зокрема, у чоловіків, які палять 25-40 років сексуальна активність вдвічі нижче, ніж у некурців.

Лише 25% тютюнового диму надходить в легені курця, інші 75% отруюють повітря, завдаючи шкоди оточуючим, – це явище отримало назву «пасивного куріння». Небезпечна для здоров’я людей, які не курять, концентрація тютюнового диму в повітрі закритих приміщень створюється при викурюванні всього лише кількох цигарок, тому члени сім’ї, в якій курить лише одна людина, пасивно «викурюють» до 10 цигарок на добу.

П’ять причин, чому варто кинути курити

  1. Жити довше.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, тютюн вбиває майже половину тих, хто курить.

  1. Уникнути небезбечних хвороб.

Уже з першого дня відмови від сигарет ваш організм почне відновлюватися, а ризики виникнення хвороб, асоційованих з курінням, зменшуватися. Протягом 2-х років у вас значно зменшиться ризик ішемічної хвороби серця. А через 15 років ризик серцево-судинних захворювань знизиться до рівня некурця. Тому чим раніше ви відмовитесь від куріння, тим краще.

  1. Зберегти гроші.

Людина, яка викурює пачку сигарет щодня, щороку витрачає понад 8 тис грн. Тож відмова від куріння – це можливість витрачати кошти на більш потрібні і корисні речі.

  1. Зберегти здоров’я рідних.

Пасивне куріння є також небезпечним. У дорослих, які не курять самі, але вдихають тютюновий дим, він викликає серйозні серцево-судинні та респіраторні захворювання, зокрема, ішемічна хворобу серця та рак легенів. У немовлят він може викликати раптову смерть.

  1. Покращити зовнішній вигляд та покращити якість життя.

Куріння негативно впливає на зовнішній вигляд: шкіра стає сухою і з’являються зморшки, набуває сіруватого кольору, кінчики пальців та зуби стають жовтуватими. Крім того, коли ви кинете курити, ваше дихання стане чистішим, відчуття смаку та запаху покращаться,  а займатись фізичними вправами стане легше.

Процес припинення куріння може бути тривалим та непростим. Якщо поряд є близька людина, яка готова підтримати та допомогти у цьому, вірогідність досягти успіху значно підвищується. Саме тому члени родини, друзі, родичі можуть зіграти важливу роль у процесі відмови від куріння та допомогти кинути курити назавжди.

Якщо ви хочете допомогти своїй близькій людині позбутися згубної залежності, можете скористатися такими порадами.

  • Скажіть, що ви готові і хочете допомогти і що на вас можна розраховувати.
  • Коли ви йдете кудись разом, вибирайте місця, де не курять.
  • Пропонуйте спільні прогулянки та спільну фізичну активність.
  • Будьте поряд! Іноді людині, яка перебуває у процесі припинення куріння, потрібно просто поговорити.
  • Покажіть позитивний приклад, як ви справляєтеся зі стресом або поганим настроєм без сигарет.
  • Нагадуйте, що без сигарет життя стане кращим – яскравішим та цікавішим.
  • Звертайте увагу людини на усі позитивні моменти, пов’язані з припиненням куріння, зокрема, нагадуйте про причини, заради яких людина вирішила кидати.
  • Говоріть про те, що більшість людей пробують кинути курити декілька разів перед тим, як кинуть остаточно. Однак кожна спроба все одно є кроком до поставленої цілі.
  • Підтримуйте та заохочуйте людину навіть тоді, коли вона робить щось не так. Не дозволяйте втратити віру у себе та свій успіх.

Будьте здорові!

Переглядів: 311 | Додав: ShchNV