Середа, 24.04.2024, 03:55
ЦЕНТР КАР'ЄРИ               АБІТУРІЄНТАМ               УЧНЯМ І БАТЬКАМ               ВИПУСКНИКАМ               НОВИНИ САЙТУ
Меню сайту
Статистика
Пошук
Календар
«  Травень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Головна » 2021 » Травень » 19 » ШКОЛА ЗДОРОВ'Я: ВІРУСНИЙ ГЕПАТИТ
11:02
ШКОЛА ЗДОРОВ'Я: ВІРУСНИЙ ГЕПАТИТ

19 травня – Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами. Цей День проголошений Міжнародним Альянсом боротьби з гепатитами. У всесвітньому масштабі цей день відзначається  не вперше.

Міжнародна акція покликана підвищити обізнаність світової спільноти про проблему розповсюдження вірусних гепатитів, методи діагностики, скринінгу, профілактики та лікування гепатитів, особливо групи В і С, а також пов’язаних з ними захворювань,  охоплення населення вакцинацією проти гепатиту В та її інтеграцію в національні програми імунізації, привернення уваги урядів і неурядових організацій до необхідності надання підтримки людям з гепатитом В і С.

Статистика свідчить, що в середньому кожна дванадцята людина в світі є носієм вірусу гепатиту В або C, проте рівень обізнаності людей про ці захворювання є вкрай низьким. Захворювання починається поступово, перебігає без симптомів і не проявляється тривалий час, тому гепатит (особливо, С) іноді називають “лагідним убивцею”.

Гепатит — це запальне захворювання печінки, частіше вірусного походження (гепатит A, В, С, D, E, F, G).

Крім того гепатити бувають: бактеріальні, токсичніпроменевіаутоімунні та ішемічні гепатити.

Вірус гепатиту А (HAV) присутній у фекаліях інфікованих людей і найчастіше передається при споживанні забруднених харчових продуктів або води.  У багатьох випадках інфекція протікає в легкій формі, більшість людей повністю одужує і у них залишається імунітет. Однак інфекція HAV може бути важкою і становити загрозу для життя.

Вірус гепатиту B (HBV) передається при контакті з інфікованими кров’ю, спермою та іншими рідинами організму.  HBV може передаватися від інфікованої матері до дитини під час пологів або від члена сім’ї дитині раннього віку. Передача інфекції може також відбуватися при переливанні крові та продуктів крові, заражених HBV, при ін’єкціях  під час медичних процедур і при вживанні ін’єкційних наркотиків.  HBV становить небезпеку і для працівників охорони здоров’я, які можуть отримати травми від уколів голками при використанні медичного інструментарію, забрудненим HBV.

Вірус гепатиту С (HCV), в основному, також передається при контакті з інфікованою кров’ю.  Шляхи передачі інфекції – як при гепатиті В. Можливий також і статевий шлях передачі інфекції, але це відбувається набагато рідше.

Вірус гепатиту D (HDV) може інфікувати тільки тих людей, хто інфікований HBV.  Подвійна інфекція HDV і HBV може призводити до розвитку більш серйозної хвороби і гіршого прогнозу захворювання.

Вірус гепатиту Е (HEV), як і HAV, передається в більшості випадків при вживанні заражених харчових продуктів або води.

Вірус гепатиту В і С призводять до розвитку хронічної хвороби у мільйонів людей і, в цілому, є найпоширенішою причиною цирозу і раку печінки.

Найбільш поширеним симптомом гострих і хронічних форм гепатиту є жовтушність шкіри та склер, яка  виникає, коли білірубін, що не перероблений в печінці, потрапляє в кров і надає шкірі характерний жовтуватий відтінок.  Нерідко гепатити супроводжуються шкірним свербежем, появою на шкірі висипу, невротичними симптомами,  брадикардією

Крім того характерний розвиток таких синдромів як: астеновегетативний (слабкість, розлад сну, підвищена стомлюваність, емоційна лабільність); больовий (біль в правому підребер’ї, що посилюється при фізичних навантаженнях і при зміні режиму харчування); диспепсичний (нудота, блювота, метеоризм, зниження апетиту, пронос, закреп);  геморагічний (схильність до утворення синців, петехії, маткові кровотечі). При гепатитах може спостерігатися субфебрилітет (підвищення температури тіла в межах 37-37,9 °, виявляється постійно або в будь-який час доби протягом декількох тижнів або місяців, іноді років), почервоніння долонь, гепатомегалія (збільшення печінки).

Профілактика вірусних гепатитів повинна проводитися комплексно, тобто спрямована на виявлення джерел інфекції, шляхів і факторів його передачі.

Профілактика для всіх типів вірусного гепатиту: 

  • дотримуйтеся правил гігієни – необхідно мити руки після кожного відвідування туалету, після приходу з вулиці і перед їжею;
  • не вживайте некип’ячену воду з незнайомих джерел, овочі та фрукти перед вживанням обов’язково ретельно мити в чистій проточній воді;
  • уникайте контактів з кров’ю інфікованої людини (повинні бути індивідуальними манікюрні ножиці, бритви, зубні щітки і т.д.), при проведенні медичних маніпуляцій обов’язково використовуйте стерильний інструментарій, одноразові шприці;
  • уникайте випадкових статевих зв’язків, користуйтеся механічними контрацептивними засобами.

Вакцинація залишається ефективним способом профілактики гепатиту А і В.

На щастя, при своєчасній діагностиці та лікуванні гепатиту, з цією хворобою можна успішно боротися і про це треба говорити!

Пам’ятайте, захворювання легше попередити, ніж лікувати його наслідки!

Бережіть себе та піклуйтеся про своє здоров’я!

Переглядів: 255 | Додав: ShchNV