Четвер, 25.04.2024, 22:03
ЦЕНТР КАР'ЄРИ               АБІТУРІЄНТАМ               УЧНЯМ І БАТЬКАМ               ВИПУСКНИКАМ               НОВИНИ САЙТУ
Меню сайту
Статистика
Пошук
Календар
«  Березень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Головна » 2021 » Березень » 3 » ШКОЛА ЗДОРОВ'Я: ОТРУЄННЯ МЕДИКАМЕНТАМИ
10:53
ШКОЛА ЗДОРОВ'Я: ОТРУЄННЯ МЕДИКАМЕНТАМИ

«Перш за все встановимо, що отрут самих по собі не існує: медицина користується найсильнішими отрутами, але, якщо уміло застосовувати, вони перетворюються на рятівні ліки. Проте пам’ятайте: у маленькій дозі – це ліки, у великій дозі – отрута.»

А. Дюма «Граф Монте – Крісто»

У переліку нещасних випадків, при яких необхідна екстрена допомога дуже частими стали отруєння медикаментами, які були прийняті у дозі, яка перевищує лікувальну. Отруїтися ліками можна випадково або навмисно. Надзвичайно великий асортимент лікарських засобів наших аптеках та можливість їх придбання без рецепта може завдати непоправної шкоди вашому здоров’ю: самостійний прийом ліків без рекомендацій лікаря, прийом лікарських засобів, у яких сплив термін зберігання, недотримання інструкцій їх застосування, безсистемне лікування, а якщо до цього ще додати безліч підробок на фармацевтичному ринку, то виникає реальна загроза отруєння медикаментами.

Як же уникнути отруєння медикаментами?

Потрібно пам’ятати:

  • Не допускайте передозування снодійних та заспокійливих засобів– це може призвести до втрати свідомості і, навіть, смерті.
  • Передозування серцево-судинних препаратів, як правило, призводить до розладів серцевого ритму, які можуть закінчитися раптовою зупинкою серця.
  • Передозування жарознижуючих, протизапальних засобів може стати причиною гострого отруєння, що супроводжується ураженням нирок, печінки.
  • Особливу увагу звертайте на правила зберігання ліків: деякі ліки повинні зберігатися у холодильнику, деякі – у темному місці. Переважна більшість ліків зберігається при кімнатній температурі, тобто близько 20 градусів С (якщо на упаковці не вказаний інший температурний режим). Напис «у прохолодному місці» відповідає 12-15 градусів С.
  • Більшість ліків, що виготовляються в аптеці (краплі, мікстури), розраховані на використання упродовж 2-10 днів, тобто непридатні для тривалого зберігання.
  • Велике значення для ефективності дії ліків має час їх прийому: до, під час їжі чи після неї. Про це вас повинен попередити лікар, який призначив ліки, ви можете уточнити це у фармацевта чи провізора аптеки або прочитати в анотації, яка є в кожній упаковці.
  • Не приймайте ліки у присутності маленьких дітей та не залишайте їх у доступному для дітей місці, бо вони можуть наслідувати ваші дії.
  • Запам’ятайте! Як правило, алкоголь не сумісний з лікарськими препаратами, а навпаки, у поєднанні з ними становить значну небезпеку для здоров’я.
  • Як правило, ліки запивають водою і лише при певних показаннях (для попередження подразнення слизової оболонки шлунка) – мінеральними водами або молоком.
  • Приймати ліки слід навсидячки або стоячи і ні в якому разі не в горизонтальному положенні, оскільки вони можуть прилипати до стравоходу і там руйнуватися.
  • Якщо ви приймаєте декілька препаратів, то краще робити інтервал між їх прийомами в 10-15 хвилин і запивати теплою водою.

Як надати першу допомогу при отруєнні ліками?

Найбільше розповсюджені випадки отруєння снодійними, заспокійливими засобами. Для них характерні сонливість, в’ялість, загальмованість, порушення координації руху, нестійка хода. При легкому передозуванні через декілька годин або 1-2 дні описані симптоми зникають.

У випадках тяжкого отруєння, які супроводжуються втратою свідомості, лікування проводиться тільки в лікарні. Якщо ви стали свідком такої ситуації, негайно викличте швидку допомогу.

Нерідко саме перші хвилини після отруєння вирішують багато чого в майбутньому пацієнта. Якщо пацієнт перебуває при свідомості, то слід застосувати промивання шлунку. Хворому дають випити велику кількість води і викликають блювоту. Подібну дію бажано повторити кілька разів.

Якщо хворий знепритомнів, але пульс і дихання у відносній нормі, укладіть його в правильне положення, що дозволяє вільно дихати (щоб попередити можливість задухи і вдихання блювотних мас) – у положення лежачи на животі, з головою на бік. Кожну хвилину перевіряйте, чи дихає потерпілий. Якщо ні, негайно починайте штучне дихання. Кожні дві хвилини перевіряйте пульс. При відсутності пульсу починайте виконувати непрямий масаж серця. Не залишайте постраждалого наодинці.

Постарайтеся з'ясувати, який препарат, в якій дозі і коли було прийнято постраждалим. Не потрібно викидати залишені медикаменти або упаковку від них (інформація буде потрібна токсикологам).

Бережіть себе та своїх близьких!

Переглядів: 273 | Додав: ShchNV