Субота, 20.04.2024, 13:20
ЦЕНТР КАР'ЄРИ               АБІТУРІЄНТАМ               УЧНЯМ І БАТЬКАМ               ВИПУСКНИКАМ               НОВИНИ САЙТУ
Меню сайту
Статистика
Пошук
Календар
«  Квітень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Архів записів
Головна » 2020 » Квітень » 24 » ПСИХОЛОГІЧНИЙ ПРАКТИКУМ № 1
12:23
ПСИХОЛОГІЧНИЙ ПРАКТИКУМ № 1

ПРОФІЛАКТИКА СТРЕСУ ТА СПОСОБИ ЙОГО ПОДОЛАННЯ:
психологічний практикум

Складні ситуації і переживання, стресові стани та негативні емоції доволі часто супроводжують людину у житті, тому нагальним питанням для кожного є поступове оволодіння «наукою самовладання». Таке навчання позитивно впливає на процес трансформації особистості, підвищує адаптаційний потенціал і робить людину здатною підтримати не тільки свою життєстійкість, а й допомогти своєму оточенню у разі такої необхідності.

Ознайомившись із запропонованими способами, ви відчуєте себе більш впевненими на фоні можливих життєвих негараздів і зможете протиставити їм конкретну  психологічну самодопомогу.


Спосіб 1

Вивільнення дихання – один із способів, який допоможе «викинути з голови» проблеми й одночасно розслабитися.

Забудьте про всі неприємності, просто дозвольте собі це. Ви зможете до них повернутися пізніше, але немає поганого в тому, щоб дати собі передишку. Протягом трьох хвилин дихайте поволі, спокійно і глибоко, можете навіть заплющити очі, якщо вам так комфортніше. Порахуйте до п’яти, поки робите вдих, і до семи, коли видихаєте. Уявіть, що, коли ви насолоджуєтесь цим глубоким, неквапливим диханням, усі ваші неприємності і неспокій «випаровуються», залишають вас.


Спосіб 2

Повторення коротких, простих тверджень дає змогу упоратися з емоційною напруженістю, сприяє подоланню неспокою. Ось кілька прикладів:

  • Я можу управляти своїми внутрішніми відчуттями.
  • Я можу упоратися з напруженістю в будь-який момент, коли захочу.
  • Я можу повністю розслабитися, а потім швидко зібратися.
  • Зараз я почуваю себе краще.
  • Життя дорогоцінне, щоб витрачати його на неспокій. Що б не трапилося, я буду намагатися зробити все, що від мене залежить, щоб бути стійким.
  • Внутрішньо відчуваю, що все буде в порядку. 

Можна добавити свої твердження, які для вас важливі. Головне - повторювати їх кілька разів на день (уголос або записувати).


Спосіб 3

Якщо ви не знаєте, як розпочати вирішення якоїсь проблеми, можна зробити таке: запишіть усі свої думки, що стосуються цієї проблеми. Це має бути список позитивних дій, тобто те, що варто зробити, щоб її вирішити, або те, чого не варто робити. Виберіть з них, на вашу думку, 2-3 найбільш ефективні дії.  Намагайтеся пристосуватися до ситуації, переконавши себе сприймати все так, як є.  Попросіть поради в кого-небудь, хто здатний оцінити ситуацію об’єктивно.


Спосіб 4

Цей спосіб допомагає угамувати сум’яття.  Сум’яття – це безліч проблем, а також прагнення вирішити кожну з них саме цієї ж хвилини. Воно також призводить до напруженості. Цей спосіб є ефективним як на роботі / навчанні, так і під час виконання щоденних домашніх справ.

Якщо ви відчуваєте, що стаєте розсіяними, що вас щось бентежить, то подивіться на годинник і намагайтеся повністю зосередитися на тому, що ви будете робити наступні 10 хвилин. Не дозволяйте собі відволікатися або ухилятися від виконання цієї справи. Зосередьтеся на діяльності, незалежно від того, що це – урок, домашнє прибирання, розмова тощо. Після концентрації уваги на чомусь одному протягом 10 хвилин, ви, мабуть, відчуєте себе спокійніше, а, здобувши певний досвід, зможете досягти гарного результату за 2-3 хвилини.


Спосіб 5

За допомогою заспокійливих слів або фраз потік негативних думок можна перервати. Виберіть прості слова, наприклад: «заспокоїтися», «урівноважений», «спокій», «відпочинок», «мир» або фрази типу «глибоке і ще глибше розслаблення». Заплющте очі і зосередьтеся. Повторюйте слово, фразу або рахуйте про себе протягом 60 секунд. Нехай думки «пролітають» у вашій голові, не давайте їм оволодіти вами. Дихайте повільно і глибоко.


Спосіб 6

Велике значення має вміння людини проаналізувати ситуацію, бути здатним поставити собі такі запитання:

  1. Чи заслуговує це того, щоб так хвилюватися?
  2. Чи це насправді така важлива справа?
  3. Чи піддається тепер ризику що-небудь справді важливе для мене?
  4. Чи дійсно це гірше, ніж те, що було раніше?
  5. Чи буде це для мене таким важливим через два тижні?
  6. Що може трапитися? Як саме я зможу з цим упоратися?

При цьому важливо дати собі дійсно «аналітично опрацьовані» відповіді на поставлені запитання!


Спосіб 7

Цей спосіб допомагає «протидіяти» нереалістичним очікуванням, негнучкості, а також ставленню до себе занадто завищених вимог (все це призводить до внутрішнього дискомфорту). Якщо ви почуваєтесь незадоволеним, то сформулюйте для себе, що саме лежить  в основі цього відчуття. Вам допоможе відповідь на запитання, звернене до себе: «Що я повинен//повинна мати або зробити, щоб відчувати себе щасливим?» Чудово мати те, що вам подобається, але при цьому враховуйте, що ця вимога може спричинити напруженість. Дозвольте своїй вимозі «пом’якшитися» до реалістичного рівня, а потім продумайте подальші кроки. Пам’ятайте, що здавна люди на Сході говорили: «Господи, дай мені сили, щоб змиритися з тим, що я не можу змінити, дай мені мужності, щоб змінити те, що я повинен змінити, і дай мені мудрості, щоб відрізнити одне від іншого».


Ніхто не застрахований від складних життєвих ситуацій і почуттів. Але при цьому потрібно не обмежуватися переживаннями, не концентруватися на них, не поступатися складнощам життя, а – діяти, шукати виходи і знаходити їх, пробувати нові варіанти. У цьому нам допоможе психологічна обізнаність і набутий позитивний досвід!!

Практичний психолог  А.Б.Приходько

Переглядів: 709 | Додав: ShchNV