- 2015 Березень
- 2015 Квітень
- 2015 Травень
- 2015 Червень
- 2015 Липень
- 2015 Серпень
- 2015 Вересень
- 2015 Жовтень
- 2015 Листопад
- 2015 Грудень
- 2016 Січень
- 2016 Лютий
- 2016 Березень
- 2016 Квітень
- 2016 Травень
- 2016 Червень
- 2016 Липень
- 2016 Серпень
- 2016 Вересень
- 2016 Жовтень
- 2016 Листопад
- 2016 Грудень
- 2017 Січень
- 2017 Лютий
- 2017 Березень
- 2017 Квітень
- 2017 Травень
- 2017 Червень
- 2017 Липень
- 2017 Серпень
- 2017 Вересень
- 2017 Жовтень
- 2017 Листопад
- 2017 Грудень
- 2018 Січень
- 2018 Лютий
- 2018 Березень
- 2018 Квітень
- 2018 Травень
- 2018 Червень
- 2018 Липень
- 2018 Серпень
- 2018 Вересень
- 2018 Жовтень
- 2018 Листопад
- 2018 Грудень
- 2019 Січень
- 2019 Лютий
- 2019 Березень
- 2019 Квітень
- 2019 Травень
- 2019 Червень
- 2019 Липень
- 2019 Серпень
- 2019 Вересень
- 2019 Жовтень
- 2019 Листопад
- 2019 Грудень
- 2020 Січень
- 2020 Лютий
- 2020 Березень
- 2020 Квітень
- 2020 Травень
- 2020 Червень
- 2020 Липень
- 2020 Серпень
- 2020 Вересень
- 2020 Жовтень
- 2020 Листопад
- 2020 Грудень
- 2021 Січень
- 2021 Лютий
- 2021 Березень
- 2021 Квітень
- 2021 Травень
- 2021 Червень
- 2021 Липень
- 2021 Серпень
- 2021 Вересень
- 2021 Жовтень
- 2021 Листопад
- 2021 Грудень
- 2022 Січень
- 2022 Лютий
- 2022 Червень
11:09 МІНІ-СЕРІАЛ «ЮНІ АМАТОРИ». СЕРІЯ ДРУГА (АЛЕ НЕ ОСТАННЯ) + Відео | |
Фанати вареничного фестивалю чітко пам’ятають, що на 26 листопада було призначено перегляд другої «серії» практичного туру категорії команд «Юні аматори». Конкурсні робочі місця зайняли шість команд:
Отже, по порядку. Відразу впала в око відсутність сала і шкварок. До пательні протягом усе-таки аж ДВОХ ГОДИН жодна команда навіть не підійшла. Бідна сковорідка такою собі сиротою скромно простояла (чи – пролежала?) край електричної плити і навіть на підлогу не впала (падало там і громихало на всю майстерню дещо інше з металевого приладдя, ну, то нічого – робочі моменти, та й на щастя). Так і понеслась та нещасна пательня, чавунна і статусна, назад до препараторської на відповідну полицю до наступного вівторка… Ну, то таке… Чистішою буде! Приємним сюрпризом стала участь команди «Infinity» від дитячо-юнацької спортивної школи: її вихованці, учні з різних шкіл, як правило, присвячують себе суто тренуванням і на сторонні речі не відволікаються. Не відволікались вони й тут: Даниїл Бистрицький (займається лижними гонками) та Євгенія Клименко (волейболістка) ліпили вареники з м’ясом такими вправними рухами, наче на тренуваннях тільки цим і займались. На питання відповідали по-спортивному коротко й чітко: - Довго вчилися ліпити вареники? - Та ні. - А де знайшли таку незвичну форму? - Де знайшли – там уже нема! – і ні слова більше! Їхні вареники привертали увагу всім: лаконічна і незвична конфігурація, проста, але креативна подача – на дерев’яній дошці. Ну, й начинка – відповідно до спортивних правил: спорт – це енергія, це сила, а сила – це м’ясо! Подача – як у рекламному ролику, аж замилувалося журі! Вивірені рухи, вареники на дощечці, як солдатики: рівно-рівнесенько розкладені у бездоганні ряди і самі вареники один в один, немов лінійкою виміряні й на електронних вагах зважені.
Владислава Залозна й Софія Садова (команда «Дівчата ТоШоНаДо») приготували вареники з бінарною начинкою. Уявіть собі, ті, що читаєте ці слова, вареник, у якому одночасно і смачнючий мак, і не менш смачнющі вишні. Формально – чистісінька тобі традиція! Навіть за формою й розміром вареники «Дівчат» були настільки традиційні, що авторка цих рядків протягом усього часу, проведеного в майстерні виробничого навчання кухарів, дивилася на ці вареники і згадувала свої шкільні літні канікули, коли разом з бабусею ліпила вареники з різними ягодами, та з кулак завбільшки! А бабуся критично оцінювала нашу спільну роботу та проказувала: «То нічого, що великі! Очам соромно, зате душі приємно!» У дівчат, звичайно, вареники були не з кулак, але й явно не з розряду «ваше благородіє». І це було саме «ТоШоНаДо», так що приводу соромитись у дівчат абсолютно не було. Мабуть, за всю історію фестивалю це були найбільші вареники (А чого «мелочиться»? Майже наїстися одним вареником – то круто, скажу я вам). Владислава й Софія захистили свої витвори «традиційним» репом, а вареників дівчата наліпили стільки, що вистачило б і на три народні голосування!
Самір Казіміренко та Ярослав Дюндик («Фелічіто-Кухаріто») потрапили на практичний тур, як з’ясувалося в ході роботи, за результатами…жеребкування! Богданівські учні проводять свій вареничний фестиваль, а переможці вже їдуть до Шосткинського ВПУ. Але в цьому році богданівський фестиваль видав декілька переможців і жеребкування виграла хлопчача команда! Такі собі традиційненькі чорняво-кароокі козаченята, які, однак, підійшли до справи по-чоловічому логічно й організовано. Увагу авторки цих рядків перш за все привернула дуже серйозна інженерно-математична гнучка розробна дошка (з пластмаси, правда, хоча це – просто данина ХХІ століттю): на ній було викреслено кола, по периметру – сантиметрова розмітка… Йолки-палки, це ж треба - який науковий підхід до народної справи! І – два види вареників: з м’ясом та з грибами-сиром.
Ірина Загуменна з Ангеліною Клімовою («Original») дуже точно обрали не лише рецепт вареників, а й назву для свого тандему. Вареники з сиром та кокосовою стружкою були виліплені у формі серця, та ще й рожевого кольору, та ще і з шоколадним мереживом! Дійсно, оригінально! І на дегустацію журі подали їх першими з усіх команд. А у процесі творчого ліплення дівчатка встигали і посміятися, і пожартувати, і з друзями-несуперниками по вареничному процесу познайомитись. Справжні моторні україночки!
Дві Вікторії з «Чарівних полісяночок» (Вікторія Кривуляко та Вікторія Скомороха) привернули увагу до своїх вареників двома моментами: незвичною формою (квадратні вареники, зеленого кольору та ще і з бахромою!) і непереборно привабливим запахом часникового соусу, аромат якого розлітався на пів майстерні. А вареники хоч і були з традиційної картоплі, зате зліпилися найзеленішими за всю чотирирічну історію фестивалю!
Єлізавета Халупенко й Лілія Іванова привернули увагу журі надзвичайним рівнем організації робочого місця. Вправні «Куховарочки» встигли за півтори години приготувати два види вареників: із зеленню та часником у помаранчевому тісті та з грибами - в рожевому. Для зручності журі дівчата виставили перед собою таблички з рецептами, що допомагало краще визначитися з рецептурною класифікацією та оцінити власне вареники.
Уже десь на хвилині двадцять сьомій фестиваль вийшов на невимушено-НЕрозслаблену орбіту. Учасники одночасно ліпили вареники, одночасно – давали інтерв’ю на камеру, ніскільки її не боячись, одночасно – жартували чи повторювали слова презентації. Презентації готових вареників уболівальники смиренно чекали в їдальні. Сиділи тихо. А перед тим, майже усі дві години поспіль, смиренно по черзі стояли у майстерні кухарів біля дверей, смиренно внюхуалися в кулінарну атмосферу, а найсміливіші – смиренно шастали поміж конкурсантів та членів журі й оргкомітету (які, між іншим, виконували тут свої посадові обов’язки: ліпили, оцінювали, описували, опитували, фіксували на камери!). під час презентації не галасували, слухали уважно, смиренно… А потім настав час для народного голосування… Про народне голосування – то окремо. Вболівальники цього разу явно «воспрянули духом» і вареникувати після презентацій кинулися досить завзято. Скоріш за все, наступного разу потрібно буде або столи для голосування ставити більші, або видавати талончики на чергу до цих столів, бо столів на всіх бажаючих (за страх-якими-науковими бліц-майже-прогнозами) – не вистачить. І то дуже гарні прогнози! Так що, дорогі друзі вареників, готуйте зубочистки чи як мінімум виделочки для майбутніх дегустацій і голосувань, а ще краще – вивчайте завчасно умови інтернет-голосування, адже попереду на нас чекають не менш цікаві фестивальні моменти. До наступної зустрічі, дорогі друзі! Т. Ануфрієва, прес-центр
| |
Переглядів: 997 | Додав: ShchNV |