Четвер, 25.04.2024, 19:54
ЦЕНТР КАР'ЄРИ               АБІТУРІЄНТАМ               УЧНЯМ І БАТЬКАМ               ВИПУСКНИКАМ               НОВИНИ САЙТУ
Меню сайту
Статистика
Пошук
Календар
«  Березень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Головна » 2021 » Березень » 26 » ШКОЛА ЗДОРОВ'Я: ДОЛАЄМО ВЕСНЯНИЙ АВІТАМІНОЗ РАЗОМ!
13:41
ШКОЛА ЗДОРОВ'Я: ДОЛАЄМО ВЕСНЯНИЙ АВІТАМІНОЗ РАЗОМ!

Нестачу вітамінів навесні щорічно відчувають практично всі. Після зимової “сплячки” нашому організму потрібні сили, а відтак – вітаміни, щоб адаптуватися до нового режиму та побороти сезонну депресію.

Симптомами весняного авітамінозу є – сонливість, підвищена дратівливість, нездужання і апатія, загострення хронічних захворювань. Крім всього цього «букета» є і зовнішні прояви вітамінного дефіциту, зокрема: блідість шкірних покривів, лущення і сухість шкіри, випадіння і ламкість волосся, крихкість нігтів. Нерідко, завдяки вітамінної недостатності відбувається гормональний збій, і симптоми весняного авітамінозу поповнюються появою прищів і вугрів на обличчі і по всьому тілу.

При цьому тривалий дефіцит вітамінів може обернутися для нашого організму серйозними ускладненнями.

Відсутність вітаміну А падає зір, порушується координація в просторі у вечірній час. На дефіцит цього елемента вказує також поява лупи, тьмяність і ламкість волосся, поява білих смуг на нігтях і гнійників на шкірі. Також з’являється сльозоточивість, яка загострюється на сонці, збільшується чутливість організму, особливо до болю.

А от про дефіцит вітаміну В1 свідчить порушення психоемоційного стану. Так, постійно відчувається дратівливість, млявість, безпричинне занепокоєння, безсоння вночі і сонливість протягом дня. Людину турбує головний біль і мігрень, спостерігається погіршення пам’яті.

Нестача вітаміну В2 проявляється слабкістю, відсутністю апетиту, що провокує зниження ваги.

Викликати проблеми з травленням, м’язову слабкість, запаморочення і безсоння може дефіцит вітаміну В3. Крім того, така патологія негативно позначається на стані шкіри, викликаючи появу запалень і пігментних плям.

Відсутність вітаміну В5 характеризується підвищеною втомою, болем в м’язах, онімінням кінцівок і нудотою.

А недостатній вміст вітаміну В9 проявляється безсонням, занепокоєнням і проблемами в роботі системи травлення.

Для дефіциту вітаміну В6 характерна поява судом, стоматиту, кон’юнктивіту і нервових розладів – загальмованості, дратівливості і тривожності.

Відсутність вітаміну В12 проявляється швидкою втомлюваністю, підвищеною нервозністю і розвитком запальних процесів в ротовій порожнині.

При нестачі вітаміну С розвивається схильність до частих вірусних та застудних захворювань, загострення хронічних хвороб і підвищення ламкості кровоносних судин.

Дефіцит вітаміну D проявляється порушенням сну, погіршенням зору та стану волосся, нігтів і зубів.

Низький вміст вітаміну Е проявляється дисбактеріозом, дерматитом, порушенням менструального циклу і запальними захворюваннями шкіри.

Весняний авітаміноз та харчування – взаємопов’язані, взаємозалежні поняття. Найголовніший принцип у попередженні авітамінозу – це збалансоване харчування. Весняна дієта повинна обов’язково містити весь спектр існуючих поживних речовин: білків, жирів і вуглеводів.

Дієта-весна повинна містити крупи, але тільки не білі, морепродукти, фрукти, овочі та зелень, обов’язково в свіжому вигляді. Що стосується фруктів, то навесні віддайте перевагу замороженим: швидка заморозка дозволить зберегти велику кількість вітамінів в продуктах протягом тривалого відрізка часу, коли вони зберігаються на складах, то до приходу весни витрачають свої цілющі соки, міняють внутрішній склад.

Великий вітамінний резерв зберігають домашні заготовки – варення, соління, висушені або заморожені ягоди, овочеві та фруктові соки. Звичайно в них менше користі, ніж в свіжо-зірваних з грядки або гілки, але значно краще, ніж нічого!

У весняний час наше щоденне меню має бути, насамперед, різноманітним, тобто їжте все – овочі, фрукти, крупи, зелень, продукти тваринного походження.

Продукти, які містять необхідні вітаміни

Залежно від того, якої речовини не вистачає, слід збагатити свій раціон відповідними продуктами:

• А – морква, якісне вершкове масло, квасоля, буряк, гарбуз і теляча печінка.

• В1 – гречка, свинина, картопля (відварена або запечена), вівсянка, горіхи і рис.

• В2 – молоко, мигдаль і нежирна свинина.

• В3 – яйця, риба, куряче м’ясо, арахіс, чорнослив і сир.

• В5 – цільно-зерновий хліб, риба та м’ясо.

• В6 – печінку, висівки, пророщені зерна пшениці.

• В9 – буряк, квасоля, морква, салат і зелені овочі.

• В12 – яйця і кисломолочні продукти.

• С – цитрусові фрукти, капуста, яблука, ківі і шипшина.

• D – сир, риб’ячий жир, гриби і масло.

• Р – печінка яловича, молоко і горіхи.

Аптечними вітамінами також не варто нехтувати. Але краще попередньо отримати консультацію лікаря.

Слідкуйте за щоденним раціоном, більше часу проводите на свіжому повітрі, пийте більше рідини, і тоді авітаміноз пройде стороною, а весна принесе радість і гарний настрій.

Сподіваємося, що наші рекомендації допоможуть відновити вам свої життєві функції організму в розпал весняного авітамінозу, і запобігти його появі в майбутньому. Тому що навесні потрібно радіти життю, насолоджуватися розквітаючій природі, любити і бути коханими. Чого ми вам і бажаємо!

Переглядів: 304 | Додав: ShchNV