П`ятниця, 29.03.2024, 16:33
ЦЕНТР КАР'ЄРИ               АБІТУРІЄНТАМ               УЧНЯМ І БАТЬКАМ               ВИПУСКНИКАМ               НОВИНИ САЙТУ
Меню сайту
Статистика
Пошук
Календар
«  Грудень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Головна » 2019 » Грудень » 5 » ЗАВЕРШИВСЯ ЧЕРГОВИЙ ЕТАП ФЕСТИВАЛЮ ВАРЕНИКІВ + Відео
14:00
ЗАВЕРШИВСЯ ЧЕРГОВИЙ ЕТАП ФЕСТИВАЛЮ ВАРЕНИКІВ + Відео

В Шосткинському ВПУ триває Четвертий Фестиваль Вареників. Власне, він добіг своєї «вершини»: з семи вівторків, відведених на практичну частину, минув четвертий, так що фестиваль потиху-помалу покотиться «з гори» до логічного завершення. На разі завершився його другий етап, що тривав три вівторки поспіль: уболівальники-шанувальники, та й самі учасники мали нагоду скуштувати вареники, виготовлені третьою «партією» юних аматорів, на цей раз - учнів шосткинських шкіл.

Успішно «відстрілявшись» на міських олімпіадах із загальноосвітніх предметів, власну майстерність і любов до вареників засвідчували останні п’ять команд:

  • «КОП» (Шосткинська гімназія);
  • «Капсульчанки» (Шосткинська ЗОШ № 4);
  • «Суперледі» (Шосткинський НВК № 6);
  • «Шалені вареники» (Шосткинська ЗОШ № 7);
  • «Такі страви» (Шосткинська ЗОШ № 8).

Практична частина розпочалась організовано й лаконічно. На робочих місцях – нічого зайвого, тільки учасниці та нехитрий вареничний реманент у мінімальному переліку. АЛЕ! Було щось особливе у самих командах, не в окремих учасницях, що були членами командної пари, а саме в команді як такій, коли дві юні людини, маючи свою неповторну натуру, створюють щось третє і єдине – ДУХ І ДУШУ КОМАНДИ. Авторка цих рядків мовчки спостерігала і намагалася вловити оте невловиме, збагнути незбагненне. З чим асоціюється кожна з п’яти команд? Це – диво дивне! «Такі страви» – це ніжність. «Касульчанки» - інтелігентні. «КОП» - це задерикуватість. «Шалені вареники», попри шалену назву, виглядали трохи знічено (але це неймовірно їх прикрашало). «Суперледі» - сяяли від початку дійства до його фіналу! Ось такі вони різні були, команди останньої «серії» юних аматорів.

Анастасія Сергейко і Дар’я Печко (команда «КОП»), моторні і вкрай тактовні дівчата, почали ліпити вареники нібито з шоколадом (так, принаймні, намагалась для себе визначити авторка, що зараз набиває на комп’ютері ці рядки). А потім чарівним способом нізвідки на робочому столі виникли банани та ще якісь кулінарні девайси – і пішла «жара»! Дівчатка встигали творити смачні вареники, перемежаючи їх з реверансами у сторону організаторів фестивалю, жартами та примовками.

Сніжана Воловик і Дарія Коротченко («Капсульчанки») без зайвих слів швиденько навирізали рівнесенькі, охайні загототовки під вареники, обравши традиційний рецепт із сиром. Подруги працювали злагоджено, непоспіхом, але вправно, дійсно інтелігентно.

Лейла Велієва з Яною Волошановською («Суперледі») виглядали як справжні україночки. До традиційних рецептів дівчата ризикнули додати трохи фантазії і тому, крім традиційних картоплі та грибів, додали ще й твердого сиру.

При більш близькому знайомстві з’ясувалась абсолютно поважна причина знічення зовсім не шалених «Шалених вареників».  Якщо Каріна Олбок готувалася до участі заздалегідь, то Тетяні Степанищенко у блискавичному режимі довелось підмінити свого однокласника, що несподівано й серйозно захворів. Ми щиро бажаємо Макарові Гуленку швидще одужати і взяти участь в інтернет-голосуванні та запрошуємо його в якості почесного гостя на заключний гала-концерт, присвячений закриттю фестивалю. І – головне! – це ж не останній фестиваль! Так що – ще зустрінемось! А Таня замінила свого однокласника класно! У ході практичної частини розгубленість потихеньку-потроху змінилась на спокійну впевненість і вареники вдались на славу!

Дар’я Авдасьова і Марія Моїсеєнко («Такі страви») готували два види вареників – з картоплею і з гарбузом. Приготували майстерно і так само майстерно та яскраво презентували свої витвори.

Практична частина проходила у звичному режимі, але й тут помічено було певні невимушені новації. Так, голова журі Віктор Тукало, крім своєї головної супермісії, не скупився на кулінарні поради. Оператор «Телекому», який знімає учасників фестивалю четвертий рік поспіль, зберігаючи реноме людини, яка вареники чомусь не їсть принципово, теж не зміг залишитись мовчазним та серйозним, бо його телекамери й мікрофона тендітної колеги-журналістки абсолютно ніхто не боявся. Учасники поводились на камеру вільно, охоче давали інтерв’ю – одним словом, тримали себе відповідно до обраного статусу, а це – ознака професіоналізму і доказ того, що в дорослому житті кожен з учасників знайде власне достойне місце.

Презентація готових вареників пройшла активно. Команди виступили по-шкільному чітко, голосно і без заминок. Уболівальники спочатку вели себе тихо-сумирно, та й було їх, на перший погляд, начебто небагато, але потім де і взялися! Аплодували, наче футбольний стадіон! І все активніше приступали до дегустації. Наталії Петрівні Скоморосі, нашому замполіту, довелося продемонструвати виховний майстер-клас і організувати дегустаторів. Так що народне голосування пройшло швидко та результативно.

…Отже, завершився ще один етап фестивалю. Попереду майстер-класи від фанатів, а це вже інший рівень, адже «в бій» підуть дорослі – 12 команд, поділених на дві підгрупи. Так що вареників іще буде!

Тамара АНУФРІЄВА, прес-центр

Переглядів: 554 | Додав: ShchNV