П`ятниця, 26.04.2024, 21:27
ЦЕНТР КАР'ЄРИ               АБІТУРІЄНТАМ               УЧНЯМ І БАТЬКАМ               ВИПУСКНИКАМ               НОВИНИ САЙТУ
Меню сайту
Статистика
Пошук
Календар
«  Червень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Головна » 2019 » Червень » 10 » ЗАХИСТИТИ СЕБЕ ТА СВОЇХ РІДНИХ ВІД ПАСИВНОГО КУРІННЯ
14:49
ЗАХИСТИТИ СЕБЕ ТА СВОЇХ РІДНИХ ВІД ПАСИВНОГО КУРІННЯ

Продовжується національна  антитютюнова кампанія «Дим – невидимий вбивця». В Шосткинському ВПУ  пройшов інформаційний  захід «Пасивне куріння небезпечне для здоров’я», який провели соціальний педагог Т.М. Лавриненко і практичний психолог А.Б. Приходько. З метою підвищення обізнаності учнів щодо небезпеки, пов’язаної з вдиханням вторинного тютюнового диму, підліткам запропоновано для перегляду відео-роліки «Пасивне куріння небезпечне для здоров’я» та «Захисти себе та своїх рідних від пасивного куріння», а також надані необхідні додаткові тематичні інформповідомлення, які були обговорені з учнями.

Популяризація здорового способу життя серед учнівської молоді є нагальною потребою сьогодення. Уже понад шість років в Україні діє закон про заборону тютюнопаління у громадських місцях. Утім, небезпека для здоров’я некурців усе одно залишається, адже тютюновий дим і нині можна зустріти на зупинках громадського транспорту або ж у під’їздах житлових будинків тощо. Чи можна якось боротись з тими, хто, всупереч законові, обкурює інших, і як?

Щороку у світі близько 600 тисяч життів забирає пасивне куріння, а від прямого впливу тютюну за рік помирає 5 мільйонів осіб. Такою є статистика ООН. В Україні щоденно курить 7,2 мільйона дорослих. Але у зоні ризику перебувають не тільки курці, але і ті, хто їх оточує. 85 відсотків небезпечного тютюнового диму, який проникає в одяг та інші речі навколо любителів сигарет, сторонні не лише не бачать, але і не відчувають. Більша частина тютюнового диму від цигарки потрапляє у середовище навколо курця – це дим, що утвориться від тління у проміжках між затягуваннями. У цьому димі вміст смоли та нікотину в 50 разів більше, ніж у тому, що  потрапляє в організм! Взагалі у середовище потрапляє значно більше токсичних речовин, аніж в легені курця.

Вторинний тютюновий дим містить понад 4000 хімічних речовин (із яких щонайменше 250 є шкідливими, а понад 50 викликають рак), тож безпечного рівня його впливу просто не існує. Навіть якщо провітрити накурене приміщення, ці небезпечні сполуки нікуди не зникають. Вагітні й діти – ті, хто найбільше перебувають у зоні ризику від пасивного куріння.

Власне, якими є шляхи боротьби з тими, хто обкурює інших? Якщо куріння відбувається у громадському місці/закладі, може допомогти скарга. Її варто залишити адміністраторові закладу, а ще надіслати до Держспоживслужби. На дитячих майданчиках і зупинках, у ліфтах, під’їздах житлових будинків і підземних переходах можна залишити наліпки, що «Куріння заборонене». Якщо це не допоможе, зробити ввічливе зауваження, а в крайньому випадку – звернутися до поліції. Якщо хтось палить у громадському транспорті, окрім зауважень, можна написати скаргу до «Укртрансбезпеки», керівництва фірми-перевізника. Потрібно діяти, не мовчати, не бути байдужими до порушень встановлених правил.

Варто пам’ятати, що право на бездимне повітря гарантоване кожному українцеві законом. Бережімо своє здоров’я і життя!

Практичний психолог  А.Б. Приходько

Переглядів: 374 | Додав: ShchNV