Четвер, 25.04.2024, 08:59
ЦЕНТР КАР'ЄРИ               АБІТУРІЄНТАМ               УЧНЯМ І БАТЬКАМ               ВИПУСКНИКАМ               НОВИНИ САЙТУ
Меню сайту
Статистика
Пошук
Календар
«  Листопад 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Головна » 2016 » Листопад » 17 » Захист дітей від насильства
09:19
Захист дітей від насильства

18 листопада Європейський день захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства

СЕКСУАЛЬНА ЕКСПЛУАТАЦІЯ ДІТЕЙ

Відповідно до ст. 3 Конвенції про права дитини, прийнятої Генеральною Асамблеєю ООН 20 жовтня 1989 р, кожна дитина (людина віком до 18 років) має право на повний захист від усіх форм сексуальної експлуатації та насильства.

Сексуальна експлуатація – одна з найжорстокіших форм насильства до дітей. Діти, які стали її жертвами, зазнають фізичних, психо-соціальних і емоційних страждань, наслідки яких впливають на все життя і навіть загрожують йому.

Простежується тісний зв'язок між торгівлею дітьми, дитячою проституцією та порнографією.

Проституція неповнолітніх стала справжньою галуззю тіньової економіки, яка приносить великі прибутки організованим злочинним угрупованням.

Тепер розповсюдження й експлуатація дитячої порнографії – проблема світового рівня.

Для реалізації такої продукції, а також для організації її комерційного обігу та подальшого розміщення в різних виданнях, злочинці використовують широко розгалужену мережу книжкових магазинів та секс-шопів. Одним із сучасних засобів передачі продукції дитячої порнографії є розповсюдження її каналами міжнародної комп'ютерної мережі Інтернет.

СЕКСУАЛЬНЕ НАСИЛЬСТВО НАД ДІТЬМИ

Сексуальне насильство над дітьми передбачає собою незаконне залучення неповнолітньої особи в прямі або непрямі сексуальні дії з метою отримання вигоди або задоволення. Сексуальним насильством є демонстрація дитині еротичних і порнографічних фото і відеозаписів. Оголення перед дитиною своїх геніталій, залучення неповнолітньої особи у виготовлення порнографії, а також примушування дитини до показу інтимних органів і підглядання за дитиною в момент вчинення ним гігієнічних процедур.

Найчастіше, примушування дитини до виконання сексуальних дій відбувається в сім'ї.

Порушення внутрішньосімейних відносин нерідко відбувається тоді, коли в сім'ї з'являється новий член. Наприклад, мама виходить черговий раз заміж і у дитини з'являється вітчим. Чоловік користується довірою люблячої його жінки і всіляко показує свою любов до її чаду - дарує подарунки, носить на руках, піклується про малюка. Проте рано чи пізно настає час, коли вітчим залишається наодинці з дитиною і дозволяє собі те, у що ніхто і ніколи не повірить. Скарги, будь то маленької дитини чи підлітка на нового папу бувають почуті дуже рідко, так як всі коментарі списуються на невдоволення, ревнощі, бажання бачити поряд справжнього рідного батька або ж на особисту неприязнь.

Ознаками сексуального насильства можуть бути:

  • синці та садна в області статевих органів дитини;
  • виявлення у дитини захворювань, які передаються тільки статевим шляхом;
  • інфекції сечовивідних шляхів;
  • психічні та нервові розлади;
  • психосоматичні хвороби;
  • скарги та визнання дитини;
  • раптовий інтерес дитини до порнографічних і еротичних матеріалами;
  • сильна невпевненість у собі;
  • агресія.

Наслідки пережитої травми без сумніву зможуть вплинути на подальше життя дитини. Відбиток пережитого відіб'ється на формуванні його особистості, світогляді, складі характеру, фізичному і психічному здоров'ї. Ступінь шкоди також залежить від того ким було скоєно злочин проти дитини і скільки років на той момент було дитині. Найважче переносяться травми, завдані близькими і рідними людьми.

Саме тому захист дітей від насильства сексуального характеру, насамперед, потребує уваги з боку батьків і близьких людей дитини. Не варто відразу ж спростовувати скарги свого чада, якщо такі є, забороняти малюкові висловлюватися і звинувачувати його у брехні. Завжди знаходите час поговорити зі своїм чадом, налагодьте довірчі відносини і намагайтеся не втратити цієї довіри з боку дитини. Крім цього навчіть розпізнавати небезпеки, спілкуватися з незнайомими людьми і завжди-завжди розповідати про неприємності і будь-яких дивних ситуаціях вам!

Куди звертатися по допомогу у випадку проявів насильства?

- До дільничного інспектора міліції або за тел. 102;

- До кримінальної міліції у справах дітей тел.4-78-02  або за тел. 102;

- До центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді тел.4-03-03;

- До служби у справах дітей (у випадках скоєння насильства в сім'ї відносно неповнолітнього) тел. 7-59-84, 2-12-82.

Переглядів: 598 | Додав: ShchNV