Середа, 24.04.2024, 13:18
ЦЕНТР КАР'ЄРИ               АБІТУРІЄНТАМ               УЧНЯМ І БАТЬКАМ               ВИПУСКНИКАМ               НОВИНИ САЙТУ
Меню сайту
Статистика
Пошук
Календар
«  Січень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Головна » 2022 » Січень » 18 » ШКОЛА ЗДОРОВ'Я: ЗАГАРТОВУВАННЯ – ПОТУЖНИЙ ОЗДОРОВЧИЙ ЗАСІБ
13:56
ШКОЛА ЗДОРОВ'Я: ЗАГАРТОВУВАННЯ – ПОТУЖНИЙ ОЗДОРОВЧИЙ ЗАСІБ

Імунітет слід зміцнювати так само, як м’язи. Тому багатьом із нас відомо, що загартовування дуже корисно для людського організму. Однак дуже багато людей вкладають у це поняття неправильний сенс.

Загартовування організму – потужний оздоровчий засіб – важливий і необхідний елемент здорового способу життя людини. Встановлено, що систематичне загартовування знижує ймовірність простудних захворювань в 4 рази, і навіть виключає їх виникнення. Загартовування має загальнозміцнюючу дію на організм, підвищує тонус центральної нервової системи, покращує кровообіг, нормалізує обмін речовин, підвищує адаптивність організму до несприятливих впливів зовнішнього середовища, сприяє активізації розумової та фізичної працездатності.

Загартовування не лікує, а попереджає хворобу. Загартовування відоме з давніх часів. Про користь загартовування наголошував відомий давньогрецький лікар Гіппократ. Він говорив, що «холод зміцнює тіло, робить його сильним і пружним». Загартовування дозволяє використовувати приховані можливості організму, мобілізувати в потрібний момент захисні сили. Загартована людина більш витривала, у будь-яких умовах зберігає спокій, бадьорість, оптимізм.

Види загартовування

Загартування повітрям — це найбезпечніший спосіб зміцнення здоров’я, його слід розпочинати з формування звички гуляти на свіжому повітрі.

Загартування сонцем покращує обмін речовин, підвищує вміст гемоглобіну в крові, підсилює кровообіг, стимулює травлення, загальний тонус організму, його стійкість проти інфекції, отримує необхідні організму інфрачервоні промені та вітаміни.

Загартовування в лазні, сауні чудово впливає на загальний стан організму. Поліпшується кровообіг, обмін речовин, відкриваються пори, очищають легені. Але найголовніше, організм вчиться протидіяти високим температурам.

Загартування водою позитивно впливає на організм людини. Водні процедури — це обтирання, обливання, душ, купання. Систематичне використання процедур водного загартування знижує ймовірність простудних захворювань, а то й зовсім позбавляє їх.

Правила загартування

1. Поступовість.
Як і в будь-якому починанні, не варто все робити поспіхом. Основне правило загартовування – поступове збільшення дозування. Починати необхідно з невеликої інтенсивності. Наприклад, душ з прохолодною водою. Поступово ви можете зменшувати температуру води. Річ у тім, що загартовування викликає серйозні відповідні реакції організму, тому зайва старанність може призвести тільки до проблем – з боку серцево-судинної системи, центральної нервової системи.

2. Регулярність.
Все, що ми робимо, повинно мати систематичний характер. Важливо займатися загартовуванням регулярно, щоб організм звикав до навантажень. Варто відзначити, що часті та короткі впливи набагато ефективніші, ніж довгі, але рідкісні. Найкраще виробити власний режим тренувань та дотримуватися його. При цьому не можна робити велику перерву. Вчені одного з європейських інститутів довели факт, що незалежно від періоду тренувань, організм повертається до попереднього незахищеного стану рівно через місяць "відпочинку".

3. Індивідуальність.
Всі ми надзвичайно різні, тому важливо враховувати індивідуальні особливості нашого організму перед початком. Очевидно, що процес загартовування буде різним для дитини, дорослого здорового чоловіка та жінки похилого віку. Найкраще за рекомендаціями та настановами звернутися за консультацією до лікаря перед тренуванням.

4. Різноманітність.
Загартовування – це не тільки вплив холодної температури. Тому важливо застосовувати й обливання холодною водою, і сонячні ванни, і вплив високих температур.

5. Відновлення.
Важливо застосовувати різні види загартовування, але також важливо правильно застосовувати режими відпочинку. Не можна починати наступну процедуру загартовування, якщо організм ще не відновився після першої.

Дотримуйтесь усіх цих правил, тоді ефекту від загартовування вже слід очікувати дуже скоро. Загартовуйтесь самі, загартовуйте своїх дітей, закликайте своїх друзів та родичів, ведіть здоровий спосіб життя – ви здивуєтесь, як зміниться на краще ваше життя та стан здоров'я.

Переглядів: 281 | Додав: ShchNV