Четвер, 28.03.2024, 22:52
ЦЕНТР КАР'ЄРИ               АБІТУРІЄНТАМ               УЧНЯМ І БАТЬКАМ               ВИПУСКНИКАМ               НОВИНИ САЙТУ
Меню сайту
Статистика
Пошук
Календар
«  Січень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Головна » 2021 » Січень » 11 » ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ "СПАСИБІ": ЧОМУ ВАЖЛИВО ДЯКУВАТИ СОБІ ТА ІНШИМ
11:25
ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ "СПАСИБІ": ЧОМУ ВАЖЛИВО ДЯКУВАТИ СОБІ ТА ІНШИМ

11 січня відзначається Міжнародний день «дякую» – свято, яке було започатковане з ініціативи ЮНЕСКО та ООН і покликане нагадати людям про цінність хороших манер. В Україні це свято відзначають із 2008 року.

Щодня люди вимовляють слово «дякую» мільйони разів, але чи замислюються вони про те, як це слово з’явилося в нашій мові, що означає і наскільки потужну енергетику має?

Міжнародний день «дякую» у багатьох країнах святкують з великим розмахом, проводячи ярмарки, влаштовуючи освітні акції, на яких, наприклад, збирають кошти для нужденних, конкурси й безліч інших розважальних заходів. В освітніх установах говорять про важливість дякувати близьким  (і собі, бо це корисна вправа, яка піднімає настрій, а в багатьох випадках і самооцінку!); розповідають про культурні традиції, етику, а також гарні манери. У цей день люди говорять один одному теплі слова і обмінюються листівками, висловлюючи свою ввічливість і подяку.

Слово «дякую», як вважають психологи, володіє магічними властивостями. На думку фахівців, вираз подяки покращує здоров’я як адресату, так і тому, хто виражає свої почуття. Слова подяки позитивно впливають на емоційний стан та розумову діяльність людини. Подяка немов оптимізує погляд людини на життя. По-справжньому вдячні люди готові приймати нові виклики та оптимістичніше налаштовані на досягнення своїх цілей, вони не просто демонструють соціальну поведінку, а дійсно здатні на оцінку старань свого ближнього.

ВДЯЧНІСТЬ може покращити самопочуття та фізичне здоров'я, створює позитивні емоції та допомагає впоратися зі стресовими періодами в житті. ПОДЯКА – не лише прояв ввічливості та можливість покращити стосунки, а й турбота про психологічне здоров'я обох сторін.

Відчуття вдячності вказує нам, до яких людей та вершин потрібно тягнутись, а яких уникати. Обміркувавши уроки, отримані з попередніх невдач, ви можете краще підготуватись до майбутніх успіхів.

!   Важливо  пам'ятати, що справжня вдячність, яка може принести користь, не повинна бути декларативною, вона повинна йти тільки від чистого серця.

Цікаві факти:

  • в українській мові сьогодні вживається два «вдячних» слова – «дякую» та «спасибі». Вони мають різне походження. Більш прозорим є походження і значення слова «спасибі». «Спасибі» – стале скорочення від фрази «Спаси Бог».  Слово «дякую» має набагато складнішу історію, ареал розповсюдження слів із цим коренем надзвичайно широкий.  
  • уперше вислів «дякую» зафіксовано у словнику-розмовнику, виданому в Парижі в 1586 році.
  • щороку, поряд з Всесвітнім днем «дякую», ми святкуємо Всесвітній день подяки, який відзначається 21 вересня;
  • говорячи «дякую», потрібно дивитися людині в очі;
  • слово «дякую» – одне з найуживаніших слів і міжнародній лексиці.

Тож, 11 січня – це саме той час, коли варто подякувати всім, хто робить для нас добро. Не соромтеся подякувати мамі за приготований сніданок, випадкового перехожого – за те, що притримав перед вами двері, колегу – за надану послугу. Як і в будь-якій справі, тут важлива практика.  Головне - будьте по-справжньому ввічливі, тоді Ваше щире «дякую» здатне покращити життя Ваших близьких !!

Практичний психолог А.Приходько

Переглядів: 232 | Додав: ShchNV