- 2015 Березень
- 2015 Квітень
- 2015 Травень
- 2015 Червень
- 2015 Липень
- 2015 Серпень
- 2015 Вересень
- 2015 Жовтень
- 2015 Листопад
- 2015 Грудень
- 2016 Січень
- 2016 Лютий
- 2016 Березень
- 2016 Квітень
- 2016 Травень
- 2016 Червень
- 2016 Липень
- 2016 Серпень
- 2016 Вересень
- 2016 Жовтень
- 2016 Листопад
- 2016 Грудень
- 2017 Січень
- 2017 Лютий
- 2017 Березень
- 2017 Квітень
- 2017 Травень
- 2017 Червень
- 2017 Липень
- 2017 Серпень
- 2017 Вересень
- 2017 Жовтень
- 2017 Листопад
- 2017 Грудень
- 2018 Січень
- 2018 Лютий
- 2018 Березень
- 2018 Квітень
- 2018 Травень
- 2018 Червень
- 2018 Липень
- 2018 Серпень
- 2018 Вересень
- 2018 Жовтень
- 2018 Листопад
- 2018 Грудень
- 2019 Січень
- 2019 Лютий
- 2019 Березень
- 2019 Квітень
- 2019 Травень
- 2019 Червень
- 2019 Липень
- 2019 Серпень
- 2019 Вересень
- 2019 Жовтень
- 2019 Листопад
- 2019 Грудень
- 2020 Січень
- 2020 Лютий
- 2020 Березень
- 2020 Квітень
- 2020 Травень
- 2020 Червень
- 2020 Липень
- 2020 Серпень
- 2020 Вересень
- 2020 Жовтень
- 2020 Листопад
- 2020 Грудень
- 2021 Січень
- 2021 Лютий
- 2021 Березень
- 2021 Квітень
- 2021 Травень
- 2021 Червень
- 2021 Липень
- 2021 Серпень
- 2021 Вересень
- 2021 Жовтень
- 2021 Листопад
- 2021 Грудень
- 2022 Січень
- 2022 Лютий
- 2022 Червень
12:38 ВАРЕНИКИ БЕЗ ЗАЙВИХ ПРЕЛЮДІЙ + Відео | |
Еще немного, еще чуть-чуть… (Несподівана, трохи сумна 24 січня фестиваль вареників вийшов на фінішну пряму. Бог свідок! – пишу про це без радості, бо за два місяці вареничних перегонів училище дуже зріднилося з варениками, переживаючи щосереди моральне і (що гріха таїти!) гастрономічне піднесення. …Останній раунд практичного туру розпочався 20-градусним морозом і чудовим сонечком, якого ми не бачили вже досить давно. Побалувала нас зима-матінка 24 січня, ох як побалувала! Снігу – скільки треба для зими. Морозу – як належиться для нормального січня. І сонця – хоч лопатою загрібай! І до всієї цієї розкоші за вікном – чотири команди майбутніх професіоналів у теплій майстерні виробничого навчання кухарів! На фестиваль завітали команди, що добиралися до Шостки здалеку, а саме:
Отже, фотографи-телеоператори-коментатори-журі зайняли вихідні позиції, а я тихо примостилась так, щоб нікому не заважати, але все бачити. Як на мене, то самою пристрасною була команда «В’їзд». Сестри Аліна й Альона ну дуже вже старались! Над кожним вареником тремтіли, аж не дихали! Самою солідною виглядала столична команда «М’яс. КО». Дмитро й Інні робили все не поспіхом, але складалось таке враження, ніби керуються вони відомими лише їм стратегією й тактикою. І виглядало все так, ніби це штаб і ніби бойова операція розробляється. Самими народними виглядали «Смаколики». І справа навіть не в тому, що Олександра і Наталію прикрашали вишиванки та інші суто українські атрибути. Якась аура простоти й душевності витала навколо цієї команди. А найдемократичнішими, так би мовити, найаскетичнішими сприймалися «Технологи СНАУ», але, навчена досвідом, я не велась на цю зовнішню простоту, бо пам’ятала, що найпростіше зовні виявляється потім ой яким не простим, якщо розібратися й докопатися до суті. …Сновигали з гаджетами в руках оператори (телекомівський та наш, училищний), як і належиться репортерам, намагалися «влізти» в найгарячіші хвилини в найгарячіші (у прямому й переносному значенні) місця… Телеоператор так завзято знімав крупним планом готові вареники, неначе це були якісь суперексклюзивні артефакти. У команди «В’їзд» вареники вийшли з рюшами. Я все уявляла, як вони будуть виглядати на тарілці в антуражі сервіровки. В уяві виходило класно! Технологи СНАУ упевнено давали інтерв’ю щодо своїх вареників. Так, наче самі цю страву й винайшли, а не з національних традицій перейняли. Там я краєм лівого вуха почула щось про наукові розробки університетських технологів. От вам і простота… «Смаколики» виліплювали бордюрчики так любовно, що очей не можна було відвести від захоплення! А «М’яс.КО» ліпило вареники так тонко й вишукано, витворювало такі вареники двокольорові, що на думку спадали порівняння хіба що з малюванням складних візерунків. «Вималювалась» модна тенденція фестивалю – переважна більшість вареників готувалась на пару, хоча, як ми знаємо, українці традиційно готували вареники у воді (тому ж і «вареники». Цілком можливо, що нові кулінарні тенденції можуть призвести до появи і нового слова: «ПАРЕники». Подумаєш, проблема! Були вареники – стали пареники. Головне – що смачно неймовірно!) Першими захистили свій рецепт «Смаколики» (Конотопське ПТУ). Адепти українських традицій, учасники зупинились на варениках з сиром. А що замість сметани використали шоколадну поливку, так… французька традиція! А що? Українці від французів не такі вже й далекі сусіді. Он, усього якихось 200 років тому гостювала ж Наполеонова армія у наших краях… десь… недалеко – от і перейняли ми трохи їхніх уподобань. «В’їзд»івські вареники вийшли, як квіточки, з такими симпатичними пімпочками по краях. І з сушеними грушами! Ось коли мені вдалось-таки скуштувати суто місцевий вид вареників! Сма-а-а-чно!!! Жаль, що мало дісталось… Етикет, матері його ковінька! Присутні на фестивалі вперше почули і скуштували термовареники – о як! «Технологи СНАУ» презентували ексклюзивну розробку університетських магістрів та аспірантів. На смак, на вигляд і на консистенцію термоначинка схожа на заварний крем. Смачно неймовірно, так що виникає цілком слушне питання: а у вільному продажу це чудо коли з’явиться? «М’яс.КО», цілком виправдовуючи свою назву, презентувало вареники з м’ясом. І з власного приготування соусом «Тартар». Солідні вареники вимагали солідного оформлення. Начинка – лосось із картоплею. Вареники – у різнокольоровому оформленні: усе честь по честі. Тільки бери та їж! …Унікальна це штука – вареники! Тут можна щось придумувати й витворювати на будь-якому етапі і з усіма складовими: хоч тісто (воно може бути і на соді, і на дріжджах, пшеничне і гречане, шарове, пісне, скоромне….) Методів власне приготування особисто я нарахувала аж три – відварити, приготувати на пару і навіть запекти. А що з начинкою виробляється (і за інгредієнтами, і за способами доведення начинки до кондиції) – то я взагалі мовчу!.. А методи защипування? А форма?? А якщо помножити всі форми на безліч начинок і способів залипування та на декілька способів приготування??? То скільки різновидів отримаємо? Тут навіть наворочений комп’ютер при підрахунках утомиться! От вам і вареники! Ну що, дорогі гості нашого сайту, перейнялись перспективами? А тепер давайте готувати долоні до гала-концерту та нагородження команд, бо це вже – усього-навсього через якихось дві години. Зустрінемось у ЦЕВ «Юність»! Т. Ануфрієва, методист Перейти до перегляду фотоальбому
Перейти до перегляду фотоальбому
| |
Переглядів: 918 | Додав: ShchNV |