П`ятниця, 26.04.2024, 13:51
ЦЕНТР КАР'ЄРИ               АБІТУРІЄНТАМ               УЧНЯМ І БАТЬКАМ               ВИПУСКНИКАМ               НОВИНИ САЙТУ
Меню сайту
Статистика
Пошук
Календар
«  Грудень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Головна » 2020 » Грудень » 18 » СВЯТКУВАННЯ ДНЯ СВЯТОГО МИКОЛАЯ
14:24
СВЯТКУВАННЯ ДНЯ СВЯТОГО МИКОЛАЯ

Наближається велике свято католиків та православних - день вшанування пам’яті Святого Миколая, який ми відзначаємо за новим стилем 19 грудня  (6 грудня відповідно григоріанського і новоюліанського календаря).

«Що означає для мене святкування Дня Святого Миколая?». Таке питання постало перед учнями групи 03-19 на початку виховної години, присвяченої прийдешньому святу під час тестування у гугл формах. За результатами тестування з’ясувалося, що 70 % учнів чекає на подарунки, 65 % в очікуванні дива, 15 % піде до церкви.

На виховній годині хлопці та дівчата почули історію виникнення свята, усвідомили, що певний час образ Святого Миколая перестав асоціюватися зі святим, перетворившись у міфічний та комерціалізований образ Санта Клауса, це ми й досі можемо спостерігати у рекламі на телебаченні; дізналися, що з приходом на більшу частину українських земель радянської влади, святий Миколай, як і всі інші релігійні символи, був витіснений та згідно з постановою ЦК КПРС від 1937 року на заміну йому прийшов Дід Мороз, який дарує подарунки на Новий Рік.

Учні дізналися про традиції святкування Дня Святого Миколая у різних країнах за різних часів і в Україні, де вважається, що Святий Миколай опікується воїнами, водіями і тими, хто подорожує, допомагає бідним у скруті, є покровителем дітей і студентів, моряків, торгівців і лучників.

За традицією цієї ночі діти отримують подарунки під подушками.

Протягом бесіди підлітки ділилися своїми історіями і традиціями святкування Дня Святого Миколая у їхніх родинах, висловлювали свої думки, погляди та бачення.

Напередодні виховної години учням було продемонстровано художній фільм «Диво», який заснований на реальних подіях. Прототипом Тетяни, головної героїні фільму, була мешканка Куйбишева (нині Самара), дівчина на ім’я Зоя Карнаухова, яка під час танцю з іконою святителя Миколи Чудотворця «скам'яніла» на 128 днів, що деякі священнослужителі  православної церкви, включаючи Сергія, митрополита Сизранського і Самарського, розглядають цю подію як диво.

Сюжет фільму пронизливий, від якого холоне в жилах кров. Його сутність полягає у вірі або більш невірі в Бога, у зневазі до святинь, неповазі до рідної матері. Головні героїні фільму мають різні характери: мати – спокійна і тиха, донька – жорстка, з чоловічим характером, яка якось змушує матір винести іконки з дому, але залишається лише одна – ікона Миколи Чудотворця, оскільки коханого дівчини звуть Микола.

Основні події розгортаються на дні народження Тетяни. У самий розпал веселощів молоді танцюють парами, а Тетяна бере з полички ікону Миколи Чудотворця і починає з нею в руках танцювати. В цей час мати сидить на вулиці і гріється біля багаття, так як її в хату не пускають, щоб не заважала молодим веселитися. Раптом у будинку щось відбувається: налякані гості з криками вибігають з дому, але Тетяни серед них немає.

Далі з’ясовується, що під час танків Тетяна раптово застигла на місці, її частини тіли ніби зкам’яніли, з місця її не зворушити, а при спробах зламати підлогу ламаються тільки самі інструменти. При цім у дівчини спостерігають ознаки життя, наприклад, слабке дихання. Нічого не лишається, як покинути дівчину у спокої, а поряд з будинком виставити наряд міліції і нікого не пропускати…

Отже, підсумовуючи почуте і побачене, діти зрозуміли головне, що  кожен з нас повинен поважати святині, батьків, допомагати тим, хто цього потребує, жити у мирі  та злагоді із собою, з вірою в Бога.

19 грудня ми маємо думати не про матеріальні цінності, а пам’ятати про духовне, адже  День Святого Миколая - це перш за все свято, коли вшанувують пам’ять про Святого, це день, коли ми дякуємо йому за допомогу, молимося за свої родини і за Україну!

Зичимо усім здоров’я, щастя, здійснення мрій!

З прийдешнім святом!

Наталія Шатських,
класний керівник групи 03-19


Рost scriptum

За посиланнями:

https://www.youtube.com/watch?v=FeJrEV6Cqdc ви зможете переглянути художній фільм «Чудо»;

https://www.youtube.com/watch?v=ki4N2Ih8xMM послухати передачу «Детектор брехні» із розповідями реальних свідків тих подій;

https://forms.gle/DtjmyPcXqWmD6aEh6 пройти тестування з головним питанням: «Що для мене означає святкування Дня Святого Миколая?»


Переглядів: 377 | Додав: ShchNV