П`ятниця, 29.03.2024, 08:04
ЦЕНТР КАР'ЄРИ               АБІТУРІЄНТАМ               УЧНЯМ І БАТЬКАМ               ВИПУСКНИКАМ               НОВИНИ САЙТУ
Меню сайту
Статистика
Пошук
Календар
«  Січень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Головна » 2021 » Січень » 27 » ШКОЛА ЗДОРОВ’Я: ВПЛИВ ЕМОЦІЙ НА ЗДОРОВ'Я ЛЮДИНИ
10:55
ШКОЛА ЗДОРОВ’Я: ВПЛИВ ЕМОЦІЙ НА ЗДОРОВ'Я ЛЮДИНИ

«Головним скарбом є не землі, що ти завоював, не багатства, що у тебе у скринях… Головним скарбом життя є здоров’я, і, щоб його зберегти, треба багато що знати». (Авіцена)

Вченими давно доведено вплив емоцій на здоров'я людини.

Те, що позитивні емоції добре впливають на здоров'я - це не тільки наша «інтуїтивна здогадка», це науково доведений факт! Позитивні емоції дійсно підживлюють наш організм. У той же час люди, які страждають від депресії і постійно відчувають почуття тривоги, більш схильні до різних захворювань.

Чому коли ми перелякані, то можемо бігти набагато швидше? Чому серце починає битися сильніше і частіше, коли ми очікуємо результати іспиту або виступаємо перед великою аудиторією? Відповідна емоція готує наше тіло до відповідної поведінки: якщо Ви перелякані, то тіло мобілізується для втечі; якщо Ви відчуваєте гнів, то тіло готується нападати. В організмі відбуваються відповідні процеси, щоб підготувати нас для дій в конкретній ситуації. Так, під час небезпеки підвищується згортання крові і відбувається її відтік від поверхні тіла - це зменшить втрату крові в разі поранення.

Найбільший вплив емоції мають на серцево-судинну систему. Сильний гнів і тривале подразнення сприяють порушенню роботи серця і розвитку такого захворювання як гіпертонія.

Кровообіг залежить від емоцій: змінюється пульс, тиск, тонус судин. Позитивні емоції викликають приплив крові до шкіри, а також покращують склад крові.

Емоції змінюють ритм дихання: від сильного тиску людина може задихатися. Люди, які постійно відчувають стрес частіше страждають інфекційними захворюваннями верхніх дихальних шляхів. А у людей, які відчувають позитивні емоції, дихання стає легшим.

Вчені довели, що песимістично налаштовані люди із заниженою самооцінкою, часто відчувають тривогу і страх, більше від інших страждають від головного болю, хвороб шлунка і хребта. І, навпаки, оптимісти менше схильні до простудних захворювань. Люди, які часто відчувають позитивні емоції, легше засинають і міцно сплять, а це дуже серйозно впливає на самопочуття.

Всі ці факти підтверджують значний вплив емоцій на здоров'я людини. Позитивні і негативні емоції відповідним чином позначаються на Вашому здоров'ї. Світлі думки в голові - обов'язкова складова здорового способу життя!

Емоційне здоров’я полягає у можливості людини відчувати себе гармонійно та врівноважено, незалежно від зовнішніх обставин.

Людина з високим рівнем емоційного здоров’я проявляє стійкість у періоди турбулентності. До того ж реакція на негативні події у зовнішньому світі у такої людини набагато спокійніша, ніж у більш «нездорового» колеги. Тобто, коли емоційне здоров’я не порушне, здається, що ви можете справитися з будь-якими катастрофами та розв’язати всі проблеми. Але, коли його рівень падає, то, навіть невеликі негаразди здатні викликати панічні атаки чи депресію.

Що впливає на емоційне здоров’я?

Перш за все, похитнути вашу емоційну стійкість може сильний стрес: звільнення з роботи, втрата близької людини, фінансові проблеми, фізична хвороба, різка зміна способу життя тощо. Тобто сьогоднішня ситуація в країні та світі як ніщо здатна зачепити людину навіть з найбільш сталим емоційним здоров’ям.

Також негативно на вашому моральному стані може відбитися регулярне вживання алкоголю, незбалансоване харчування, нестача сну і свіжого повітря та відсутність фізичної активності. Якщо алкоголем та шкідливою їжею людина намагається компенсувати нестачу позитивних вражень та «заїсти» стрес, то це дає лише тимчасовий ефект для емоційної насолоди, проте має згубний накопичувальний характер для фізичного стану.

Негативний вплив мають і конфлікти в сім’ї, в оточенні. Отже, все, що хоч якось може похитнути ваш емоційний стан – поступово руйнує ваше здоров’я.

Як підвищити емоційне здоров’я?

 

  • Зменшіть вплив негативної інформації. Не читайте сумнівні пости у соцмережах, обходьте стороною дослідження нікому невідомих вчених. Споживайте інформацію лише з офіційних джерел, але також дозуйте її.
  • Піклуйтеся про себе. Старайтеся більше спілкуватися з рідними та друзями, займайтеся улюбленою справою, релаксуйте, дивіться фільми та читайте книги – робіть усе, що допоможе вам отримати задоволення.
  • Розвивайте самоконтроль та самодисципліну. Саме вони допоможуть вам впоратися з негативними емоціями. Заняття спортом протягом 10-15 хвилин не вкрадуть вашого дорогоцінного часу, проте зможуть допомогти вам придушити власну лінь і почуватися краще увесь день.
  • Ведіть здоровий спосіб життя. Найлегше махнути рукою на правила. Але такий спосіб життя тільки збільшить вплив стресу. Тому їжте більше свіжих овочів та фруктів, пийте багато води. Також для підтримки емоційного здоров’я важливий здоровий сон. Але потрібно лягати спати о 22-23:00, аби організм встиг відновитися. Тож серіал до 03:00 ночі – погана ідея.
  • Турбуйтеся про фізичне здоров’я. Разом з цим не забувайте, що загроза коронавірусу цілком реальна. Мийте частіше руки, дотримуйтеся правил у магазинах, дезінфікуйте поверхні, до яких часто торкаєтесь та не виходьте без зайвої потреби з дому. Тобто слідуйте всім рекомендаціям, які ми чуємо звідусюди вже протягом двох місяців.

Зберігайте спокій та мийте руки. Це стало для нас мантрою нового часу і, судячи з усього, нам доведеться навчитися так жити.

 

Переглядів: 277 | Додав: ShchNV