Четвер, 28.03.2024, 20:06
ЦЕНТР КАР'ЄРИ               АБІТУРІЄНТАМ               УЧНЯМ І БАТЬКАМ               ВИПУСКНИКАМ               НОВИНИ САЙТУ
Меню сайту
Статистика
Пошук
Календар
«  Квітень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Головна » 2021 » Квітень » 19 » ШКОЛА ЗДОРОВ'Я: ЗДОРОВ’Я І КОМП’ЮТЕР
12:21
ШКОЛА ЗДОРОВ'Я: ЗДОРОВ’Я І КОМП’ЮТЕР

Близько 20% порушень здоров’я, пов’язаних із роботою за комп’ютером, викликано не дією шкідливих чинників, які генерує комп’ютер, а незнанням основних правил роботи з ним та неправильною організацією робочого місця.

Комп’ютер сьогодні став важливою і необхідною частиною способу життя і відкриває перед нами величезні можливості для саморозвитку та самовдосконалення. Тому не варто позбавляти себе цих переваг, але щоб робота за комп’ютером не перетворилася на залежність і негативно не позначилась на здоров’ї,  слід знати про ризики, які виникають при тривалому сидінні біля монітора, подбати про правильно організоване робоче місце та навчитися правил поведінки при роботі на комп’ютері.

Тривала робота за комп’ютером негативно позначається на багатьох функціях нашого організму: нервової діяльності, ендокринної, імунної та репродуктивної системах, на гостроті зору і кістково-м’язевій системі.

Основні шкідливі чинники тривалої роботи за комп'ютером:

  1. Працюючий за комп'ютером тривалий час повинен зберігати відносно нерухоме положення, що негативно позначається на хребті і циркуляції крові у всьому організмі (застій крові). При тривалих порушеннях циркуляції крові порушується живлення тканин, і пошкоджуються стінки судин, що в свою чергу призводить до їх необоротного розширення. Таке розширення судин спостерігається, наприклад, при геморої.
  2. Читання інформації з монітора викликає напруження очей, під час читання з монітора відстань від тексту до людини постійно залишається одним і тим же, через це м'язи очей, що регулюють акомодацію, перебувають у постійній напрузі. З часом це може призвести до порушення акомодативної здатності очей і, отже, до порушень зору.
  3. Тривала робота на клавіатурі призводить до перенапруження суглобів кисті і м'язів передпліччя.
  4. Монітори – сильне джерело електромагнітних полів. Постійна дія на організм людини, прискореними електронами, приводить до різних розладів нервової системи та очей.
  5. Робота за комп'ютером передбачає переробку великого масиву інформації і постійну концентрацію уваги, тому при тривалій роботі за комп'ютером нерідко розвивається розумова втома і порушення уваги.
  6. Людина, що працює за комп'ютером, змушена весь час приймати рішення, від яких залежить ефективність роботи. Тому тривала робота за комп'ютером часто є причиною хронічного стресу.

Щоб значно зменшити ризик зіткнутися зі схожими неприємностями, достатньо засвоїти кілька нескладних правил і прийомів і періодично застосовувати їх на практиці.

Гігієнічні рекомендації щодо роботи на комп’ютері та зменшення негативного впливу на здоров’я:

  1. Облаштуйте робоче місце. Виберіть зручний стіл та стілець (виходячи зі зросту), поставте монітор на рівні очей, але на відстані 50 см.
  2. Сидіть правильно. Спина має бути рівною, стопи мають стояти на підлозі, а лікті – лежати на столі та не звисати.
  3. Налаштуйте свій комп'ютер правильно. Збалансуйте яскравість та контрастність монітора, оберіть зручний розмір і колір шрифту.
  4. Потурбуйтеся про освітлення: воно не має бути ані надто яскравим, ані тьмяним. Найкращий варіант – люмінесцентні лампи, при чому світло має бути розсіяним, а не чітко спрямованим.
  5. Використовуйте правило 20-6-20. Кожні 20 хвилин відводьте очі від монітора та протягом 20 секунд дивіться на точку, що знаходиться від вас на відстані 6 метрів.
  6. Кліпайте очима кожні 5 секунд, якщо відчули, що втомилися. Робіть гімнастику для очей.
  7. Регулярно вставайте та розминайтеся: для цього варто встановити таймер на 25-30 хвилин.
  8. Періодично виходьте на вулицю або відкривайте вікна та вдихайте свіже повітря.
  9. Спілкуйтеся з друзями та колегами не лише онлайн. Це допоможе відчувати себе в тонусі та зберігати життєві сили.
  10. Допоможіть організму уникнути зневоднення. Вдома з цим завданням впоратися легко: улюблена чашка і прохолодна чиста вода завжди під рукою. Якщо ви відчуваєте непереборне бажання попити, значить, вже давно пора було це зробити.
  11. Відпочивайте. Прислухайтеся до потреб організму, а він віддячить вам гарним самопочуттям та міцним здоров’ям.

Дотримання нескладних правил роботи за комп’ютером дозволить зберегти здоров’я і одночасно відкрити  світ великих можливостей, що цілком доступні сьогодні кожному користувачу.

Але основна порада, яку варто запам’ятати, – це слухати своє тіло! Відпочивайте, коли відчуваєте, що втомилися. Прислухайтеся до потреб організму і він віддячить вам гарним самопочуттям та добрим здоров’ям!

Переглядів: 285 | Додав: ShchNV