Субота, 27.04.2024, 02:48
ЦЕНТР КАР'ЄРИ               АБІТУРІЄНТАМ               УЧНЯМ І БАТЬКАМ               ВИПУСКНИКАМ               НОВИНИ САЙТУ
Меню сайту
Статистика
Пошук
Календар
«  Жовтень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Головна » 2021 » Жовтень » 16 » ШКОЛА ЗДОРОВ'Я: Всесвітній день здoрoвoгo харчування
08:43
ШКОЛА ЗДОРОВ'Я: Всесвітній день здoрoвoгo харчування

Їжа — основа життя всіх живих організмів. Хоч ставитися до свого раціону з наукової точки зору люди почали порівняно недавно, всі ми знаємо, що їжа прямо впливає на функціонування наших органів та систем, і цей вплив не завжди позитивний. Проте знання ще не означають застосування їх на практиці, і відмовитися від шкідливих, але смачних продуктів чи надто калорійних страв іноді буває важко. Для того, щоб люди якомога більше дізналися про переваги здорового харчування, змінили на краще свої харчові звички та зміцнили здоров’я, існує спеціальне свято — Всесвітній день здорового харчування, який відзначають щорічно 16 жовтня.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 80% усіх захворювань пов’язані тією чи іншою мірою з харчуванням, а 40% з них пов’язані безпосередньо з фактором харчування людини.

Давня мудрість говорить: «Ми є те, що ми їмо». Мета Всесвітнього дня здoрoвoгo харчування - залучення уваги громадськості до проблем харчування в сучасному суспільстві.

ЧОМУ ВАЖЛИВИЙ ЦЕЙ ДЕНЬ?

Раціон людей з часом змінюється під впливом багатьох соціальних та економічних причин. Це передусім купівельна спроможність населення та ціни на продукти, а також індивідуальні вподобання, культурні традиції, навіть кліматичні та географічні фактори.

Відповідно, сприяти створенню умов для здорового харчування свого населення мають перш за все уряди держав. Для України це надзвичайно важливо, адже не таємниця, що деякі соціальні верстви українців, наприклад, пенсіонери, не в змозі забезпечити собі правильне й корисне щоденне меню. Результатом є велика кількість захворювань та зниження тривалості життя.

День здорового харчування підвищує обізнаність громадян про базові принципи та новітні розробки в області нутріціології й дієтології, а також змушує їх зайнятися аналізом власного харчування. Часто люди вважають, що ці знання є потрібними здебільшого для людей з надлишковою вагою, але насправді для того, щоб бути здоровими, правильно харчуватися необхідно всім, і особливо важливо привчати до здорових звичок дітей.

ЯК ВІДЗНАЧАТИ ДЕНЬ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ?

Цей день — привід почати наближувати свій раціон до принципів здорової їжі. Як і в кожній важливій справі, починати спеціалісти з харчування радять з маленьких змін — наприклад, спершу просто спробувати їсти повільніше, відчуваючи смак і аромат страви. Це допоможе швидше насититися, а отже, не набрати зайвої ваги.

Можна відмовитися від білого хліба на користь цільнозернового, тим більше що зараз в магазинах досить широкий вибір такого хліба, і деякі сорти набагато смачніші за вироби з борошна вищого ґатунку. Крім того, це відмінне джерело необхідної клітковини, вітамінів групи В та корисних мінералів.

Надзвичайно важливий елемент здорового харчування — питний режим. Якщо пити чисту воду в оптимальній кількості, це сприятиме підтримці нормальної ваги, знижуватиме апетит і кількість спожитих калорій. Розрахувати свою денну норму просто — достатньо помножити масу тіла на 35 мл води.

Слід поступово змінювати спосіб приготування страв — запечена чи тушкована їжа набагато корисніша, ніж смажена або з фритюру. Звісно, взагалі відмовитися від смаженого важко, але хоча б обмежити його все ж варто спробувати.

Взагалі для вироблення звички здорового харчування рекомендується більше готувати вдома, ніж ходити до ресторану, адже в приготованій власноруч їжі точно не буде шкідливих чи занадто калорійних інгредієнтів. До того ж такий підхід до харчування значно зекономить сімейний бюджет. А ще дієтологи радять відправлятися за продуктами із заздалегідь підготованим списком — тоді вірогідність імпульсивних покупок з розряду чогось некорисного буде меншою.

Правильно харчуйтеся і будьте здорові!

Переглядів: 227 | Додав: ShchNV