- 2015 Березень
- 2015 Квітень
- 2015 Травень
- 2015 Червень
- 2015 Липень
- 2015 Серпень
- 2015 Вересень
- 2015 Жовтень
- 2015 Листопад
- 2015 Грудень
- 2016 Січень
- 2016 Лютий
- 2016 Березень
- 2016 Квітень
- 2016 Травень
- 2016 Червень
- 2016 Липень
- 2016 Серпень
- 2016 Вересень
- 2016 Жовтень
- 2016 Листопад
- 2016 Грудень
- 2017 Січень
- 2017 Лютий
- 2017 Березень
- 2017 Квітень
- 2017 Травень
- 2017 Червень
- 2017 Липень
- 2017 Серпень
- 2017 Вересень
- 2017 Жовтень
- 2017 Листопад
- 2017 Грудень
- 2018 Січень
- 2018 Лютий
- 2018 Березень
- 2018 Квітень
- 2018 Травень
- 2018 Червень
- 2018 Липень
- 2018 Серпень
- 2018 Вересень
- 2018 Жовтень
- 2018 Листопад
- 2018 Грудень
- 2019 Січень
- 2019 Лютий
- 2019 Березень
- 2019 Квітень
- 2019 Травень
- 2019 Червень
- 2019 Липень
- 2019 Серпень
- 2019 Вересень
- 2019 Жовтень
- 2019 Листопад
- 2019 Грудень
- 2020 Січень
- 2020 Лютий
- 2020 Березень
- 2020 Квітень
- 2020 Травень
- 2020 Червень
- 2020 Липень
- 2020 Серпень
- 2020 Вересень
- 2020 Жовтень
- 2020 Листопад
- 2020 Грудень
- 2021 Січень
- 2021 Лютий
- 2021 Березень
- 2021 Квітень
- 2021 Травень
- 2021 Червень
- 2021 Липень
- 2021 Серпень
- 2021 Вересень
- 2021 Жовтень
- 2021 Листопад
- 2021 Грудень
- 2022 Січень
- 2022 Лютий
- 2022 Червень
08:43 ШКОЛА ЗДОРОВ'Я: Всесвітній день здoрoвoгo харчування | |
Їжа — основа життя всіх живих організмів. Хоч ставитися до свого раціону з наукової точки зору люди почали порівняно недавно, всі ми знаємо, що їжа прямо впливає на функціонування наших органів та систем, і цей вплив не завжди позитивний. Проте знання ще не означають застосування їх на практиці, і відмовитися від шкідливих, але смачних продуктів чи надто калорійних страв іноді буває важко. Для того, щоб люди якомога більше дізналися про переваги здорового харчування, змінили на краще свої харчові звички та зміцнили здоров’я, існує спеціальне свято — Всесвітній день здорового харчування, який відзначають щорічно 16 жовтня. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 80% усіх захворювань пов’язані тією чи іншою мірою з харчуванням, а 40% з них пов’язані безпосередньо з фактором харчування людини. Давня мудрість говорить: «Ми є те, що ми їмо». Мета Всесвітнього дня здoрoвoгo харчування - залучення уваги громадськості до проблем харчування в сучасному суспільстві.
ЧОМУ ВАЖЛИВИЙ ЦЕЙ ДЕНЬ? Раціон людей з часом змінюється під впливом багатьох соціальних та економічних причин. Це передусім купівельна спроможність населення та ціни на продукти, а також індивідуальні вподобання, культурні традиції, навіть кліматичні та географічні фактори. Відповідно, сприяти створенню умов для здорового харчування свого населення мають перш за все уряди держав. Для України це надзвичайно важливо, адже не таємниця, що деякі соціальні верстви українців, наприклад, пенсіонери, не в змозі забезпечити собі правильне й корисне щоденне меню. Результатом є велика кількість захворювань та зниження тривалості життя. День здорового харчування підвищує обізнаність громадян про базові принципи та новітні розробки в області нутріціології й дієтології, а також змушує їх зайнятися аналізом власного харчування. Часто люди вважають, що ці знання є потрібними здебільшого для людей з надлишковою вагою, але насправді для того, щоб бути здоровими, правильно харчуватися необхідно всім, і особливо важливо привчати до здорових звичок дітей. ЯК ВІДЗНАЧАТИ ДЕНЬ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ? Цей день — привід почати наближувати свій раціон до принципів здорової їжі. Як і в кожній важливій справі, починати спеціалісти з харчування радять з маленьких змін — наприклад, спершу просто спробувати їсти повільніше, відчуваючи смак і аромат страви. Це допоможе швидше насититися, а отже, не набрати зайвої ваги. Можна відмовитися від білого хліба на користь цільнозернового, тим більше що зараз в магазинах досить широкий вибір такого хліба, і деякі сорти набагато смачніші за вироби з борошна вищого ґатунку. Крім того, це відмінне джерело необхідної клітковини, вітамінів групи В та корисних мінералів. Надзвичайно важливий елемент здорового харчування — питний режим. Якщо пити чисту воду в оптимальній кількості, це сприятиме підтримці нормальної ваги, знижуватиме апетит і кількість спожитих калорій. Розрахувати свою денну норму просто — достатньо помножити масу тіла на 35 мл води. Слід поступово змінювати спосіб приготування страв — запечена чи тушкована їжа набагато корисніша, ніж смажена або з фритюру. Звісно, взагалі відмовитися від смаженого важко, але хоча б обмежити його все ж варто спробувати. Взагалі для вироблення звички здорового харчування рекомендується більше готувати вдома, ніж ходити до ресторану, адже в приготованій власноруч їжі точно не буде шкідливих чи занадто калорійних інгредієнтів. До того ж такий підхід до харчування значно зекономить сімейний бюджет. А ще дієтологи радять відправлятися за продуктами із заздалегідь підготованим списком — тоді вірогідність імпульсивних покупок з розряду чогось некорисного буде меншою. Правильно харчуйтеся і будьте здорові!
| |
Переглядів: 297 | Додав: ShchNV |