Четвер, 25.04.2024, 12:52
ЦЕНТР КАР'ЄРИ               АБІТУРІЄНТАМ               УЧНЯМ І БАТЬКАМ               ВИПУСКНИКАМ               НОВИНИ САЙТУ
Меню сайту
Статистика
Пошук
Календар
«  Грудень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Головна » 2020 » Грудень » 30 » ШКОЛА ЗДОРОВ'Я: СВЯТКУВАННЯ БЕЗ ПЕРЕЇДАННЯ
12:53
ШКОЛА ЗДОРОВ'Я: СВЯТКУВАННЯ БЕЗ ПЕРЕЇДАННЯ

Важлива інформація перед святами

Новорічні свята здебільшого супроводжуються приготуванням великої кількості страв, що не завжди корисні для здоров’я. І навіть якщо ви готуєте лише корисні страви, розмаїття їжі стимулює нас до переїдання.

Чи буває святкування без переїдання? Буває, якщо дотримуватися простих порад.


Щоб уникнути переїдання за святковим столом, рекомендуємо скористатись принципом Тарілки здорового харчування, що розроблена за участі фахівців Центру громадського здоров’я України.

За принципом Тарілки, овочі та фрукти повинні становити 1/2 тарілки. Клітковина покращує травлення. Картопля, через високий вміст крохмалю, не повинна заповнювати половину обсягу Тарілки здорового харчування.

Надавайте перевагу цільнозерновим продуктам. Вони мають наповнювати 1/6 тарілки. Це цільні та неочищені зернові: ячмінь, пшениця, вівсянка, гречка, неочищений рис, а також страви, виготовлені з них.

Ще 1/4 тарілки повинні наповнити білкові продукти. Риба, курка, квасоля, горіхи – це здорові та різноманітні джерела білка. Їх можна додати в салат і вони добре поєднуються з овочами. 

Для приготування і заправлення страв обирайте в помірній кількості рослинні олії: оливкову, рапсову, кукурудзяну, соняшникову, арахісову тощо. Уникайте частково гідрогенізованих олій, які містять шкідливі трансжири. Пам'ятайте, що менший відсоток жирності не завжди означає користь.

Відмовтесь від промислово виготовлених соусів: кетчупів, майонезів тощо. Замініть їх лимонним соком, рослинною олією, сметаною чи йогуртом. Намагайтесь споживати менше ковбас та інших промислово виготовлених м’ясних виробів, що містять багато солі та інших додатків. 

Протягом частування пийте більше води та намагайтесь відмовитися від солодких та газованих напоїв, особливо якщо ви поєднуєте їх з алкоголем.

Намагайтесь не вживати в новорічну ніч велику кількість нових для вас екзотичних продуктів. Вони можуть викликати алергічну реакцію.

Страви, приготовані для дітей, мають відповідати віковим нормам. Свята не повинні ставати канікулами від здорового харчування.

Щодо алкоголю, то його безпечної дози не буває. Якщо під час свят ви все ж хочете його скуштувати, то віддавайте перевагу невеликій кількості натурального червоного вина. Воно містять флавоноїди, що корисні для судин.

Десерт – традиційна частина святкової вечері. Проте порція цукру та жирів після ситної вечері – не найкращі варіанти. Десерт краще з’їсти згодом, та надати перевагу фруктам, горіхам або натуральній пастилі, желе.

Намагайтесь більше рухатись. Святкування не має обмежуватись лише вечерею. Прогулянка на свіжому повітрі або похід на ковзанку принесе вам багато позитивних емоцій та надасть бадьорості.

 

Переглядів: 295 | Додав: ShchNV