П`ятниця, 29.03.2024, 01:33
ЦЕНТР КАР'ЄРИ               АБІТУРІЄНТАМ               УЧНЯМ І БАТЬКАМ               ВИПУСКНИКАМ               НОВИНИ САЙТУ
Меню сайту
Статистика
Пошук
Календар
«  Лютий 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
Архів записів
Головна » 2022 » Лютий » 10 » ШКОЛА ЗДОРОВ'Я: ЩО НЕОБХІДНО ЗНАТИ ПРО РАК?
11:30
ШКОЛА ЗДОРОВ'Я: ЩО НЕОБХІДНО ЗНАТИ ПРО РАК?

Рак, як одне з найстрашніших захворювань
сучасної цивілізації

4 лютого Всесвітній день боротьби проти раку. 
15 лютого Міжнародний день дітей, хворих на рак.

Це важливий час, щоб дізнатися більше про те, чому виникає хвороба, як проводити  профілактику та зменшити ризик появи онкологічних захворювань в цілому. 

Функціонування нашого організму — це складна, унікальна й інколи зовсім непередбачувана система. Наше тіло складається з трильйонів клітин. Вони гуртуються та утворюють тканини.

Кожна клітина має ядро, всередині якого є гени, розміщені на хромосомах. Саме гени вказують клітині коли їй рости, працювати, ділитися та помирати. Зазвичай клітини дотримуються цих інструкцій і ми залишаємося здоровими. 

Як виникає рак?

Якщо спростити, то гени — це ділянки молекули ДНК, які містять інформацію про те, як побудувати клітину. Коли відбуваються раптові зміни в молекулі ДНК або вона пошкоджується, це називається — мутація. Якщо виникає пошкодження ділянки важливого гену, то це спричинює мутацію цього гену.

Мутовані гени не працюють правильно, адже інструкції в їхній ДНК плутаються. Це може призвести до того, що клітини, які мають відпочивати починають активно ділитися, а їхня кількість — безконтрольно рости. Такі атипові мутовані клітини, зовсім не схожі на нормальні,  формують ракову пухлину. 

Коли клітини діляться, вони створюють точні копії самих себе. Одна клітина ділиться на 2 однакових, потім 2 клітини діляться на 4 і так далі. Проте, ракові клітини не такі, бо мають генні мутації. Ці мутації можуть: передаватися у спадок, утворюватися внаслідок пошкодження генів коли людина старіє,  під впливом канцерогенів (ультрафіолетового випромінювання, сигаретного диму, алкоголю).

Не кожна зміна в тканинах організму є раком. Однак деякі зміни тканин можуть перерости в рак, якщо їх не лікувати.

Чи можна вилікувати рак?

Успішність лікування раку людини залежить від типу хвороби та стадії, також від типу лікування, яке людина може отримати й інших супутніх факторів. Певні типи раку виліковуються частіше за інші. Тип лікування для кожного виду раку різний, призначити той, який підходить може лише лікар. 

Проте рання діагностика раку дає шанс на ефективне лікування, наголошують фахівці.

Що ви можете зробити для профілактики? 

1. Не куріть. Вживання тютюну є одним з найважливіших факторів ризику розвитку раку. На куріння припадає майже 22% світових випадків смерті від раку. Куріння пов’язане з розвитком різних видів хвороби: рак легень, ротової порожнини, горла, гортані, підшлункової залози, сечового міхура, шийки матки та нирок. Навіть якщо ви не курите, вплив пасивного куріння може збільшити ризик розвитку раку легень.

2. Вживайте здорову їжу. Повноцінний збалансований раціон може знизити ризик онкологічних захворювань. Використовуйте принцип Тарілки здорового харчування. Нехай овочі, фрукти, цільнозернові продукти, боби та нежирне м’ясо птиці стануть невіддільною частиною вашого щоденного меню. Також пам’ятайте, що важливо зменшити споживання солі та цукру в раціоні. 

3. Підтримуйте здорову вагу й будьте фізично активними. Близько 20% усіх видів раку пов’язані з надлишковою вагою. Підтримання здорової ваги може знизити ризик виникнення таких видів раку, як рак молочної залози, простати, легень, товстої кишки та нирок. Включіть у свій графік щонайменше 30 хвилин фізичної активності щодня. 

4. Не засмагайте. Рак шкіри є одним із найпоширеніших видів раку, якому можна запобігти.

  • Уникайте прямого сонячного світла вдень. Влітку обмежуйте перебування на сонці з 10.00 до 16.00 год, коли сонячні промені найагресивніші.
  • Користуйтеся сонцезахисними засобами з SPF 30+ протягом року, носіть сонцезахисні окуляри та капелюх із широкими полями.
  • Затуляйте відкриті ділянки тіла. Більше одягу — більше захисту. Обов’язково прикривайте свої руки та ноги.
  • Не ходіть в солярії. Вони так само шкідливі, як і природні сонячні промені.

5. Вакцинуйтеся. До 25% випадків раку в країнах із низьким і середнім рівнем доходів зумовлено такими інфекціями, як вірусний гепатит і вірус папіломи людини (ВПЛ). Зокрема, вірусний

гепатит В може збільшити ризик розвитку раку печінки. Вірус папіломи людини може призвести до раку шийки матки та інших статевих органів. Профілактика раку включає захист від цих вірусних інфекцій.

6. Уникайте ризикованої поведінки. 

Іншою ефективною тактикою профілактики раку є уникнення ризикованої поведінки, яка може призвести до інфекцій, які, своєю чергою, можуть збільшити ризик розвитку онкозахворювань.

  • Практикуйте безпечний секс. Обмежте кількість сексуальних партнерів і використовуйте презервативи під час сексу.
  • Люди, які живуть з ВІЛ/СНІД, мають вищий ризик розвитку раку ануса, печінки та легень.
  • Вірус папіломи людини найчастіше асоціюється з раком шийки матки, але він також може підвищити ризик розвитку раку ануса, статевих органів та горла.

7. Регулярно проходьте профілактичні огляди.

Регулярні самоперевірки та скринінги для різних типів раку збільшують шанси на раннє виявлення хвороби. Якщо виявити рак на ранній стадії, є висока ймовірність позитивних результатів і успішного подолання захворювання.

Турбуйтеся про себе і своє здоров’я! Якщо усунути фактори ризику, вірогідність захворіти на рак суттєво знижується. А у випадку захворювання, відмова від шкідливих звичок може підвищити ефективність лікування й допоможе покращити самопочуття.

Переглядів: 188 | Додав: ShchNV