Середа, 24.04.2024, 22:29
ЦЕНТР КАР'ЄРИ               АБІТУРІЄНТАМ               УЧНЯМ І БАТЬКАМ               ВИПУСКНИКАМ               НОВИНИ САЙТУ
Меню сайту
Статистика
Пошук
Календар
«  Жовтень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Головна » 2021 » Жовтень » 12 » ШКОЛА ЗДОРОВ'Я: АРТРИТ
13:16
ШКОЛА ЗДОРОВ'Я: АРТРИТ

12 жовтня - Всесвітній день боротьби з артритом (World Arthritis Day). День проводиться з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Основні цілі цього Дня – привернення уваги широкої громадськості по всьому світу до проблеми ревматологічних захворювань, підвищення інформованості про артрит у всіх його формах, об'єднання зусиль лікарів, пацієнтів та громадськості у напрямку вирішення питань профілактики, ранньої діагностики, медичної і соціальної реабілітації хворих на цю недугу.

За даними ВООЗ, кожен десятий̆ житель планети страждає артритом. І за останнє десятиліття тенденція до зростання числа захворювань кістково-м’язової системи та сполучної тканини, в тому числі і артритом, не знижується та ревматологічні захворювання займають високі позиції в рейтингу причин інвалідності.

Артрит – серйозне запальне захворювання суглоба або декількох суглобів.

Причини розвитку артриту

Причини, які провокують розвиток патології, дуже різноманітні. У кожному конкретному випадку артрит виникає з окремої причини. Дати поштовх для розвитку хвороби може сидячий спосіб життя, неправильне харчування, спадковий чинник і ожиріння. 

Нерідко артрит розвивається в результаті трудової діяльності пацієнта, із-за систематичного навантаження на суглоби.

Причини патології що вражає суглоби можуть бути і наступними:

  • інфекція;
  • зниження імунітету;
  • алергія;
  • травмування;
  • вік і зношування суглобів;
  • надмірні навантаження на суглоби

В групі ризику розвитку даного захворювання може потрапити будь-яка людина – від немовляти до літньої людини.

Види артриту

Артрит буває наступних видів:

Ревматоїдний артрит. Це хронічне запалення суглобів кінцівок, зазвичай кистей і стоп.

Причини розвитку цього виду хвороби точно невідомі. Патологія характеризується скутістю, набряклістю, гіпертермією, больовим синдромом. При патології в області суглобів можна виявити підшкірні вузлики. Для установки діагнозу призначається рентген і аналізи.

Реактивний артрит. Він розвивається як реакція на інфекцію, наприклад, у статевих органах, в сечовій системі або ШКТ. Артрит розвивається, як правило через 14-28 днів після зараження. Причиною нерідко є генетична схильність. Хворіють люди віком і у  20 років і у 40 років.

Остеоартрит. Патологія розвивається не швидко і не викликає серйозну втрату працездатності. Майже 50% людей старших за 60 років і практично всі старші за 80 років страждають від патології. В наші дні часто фіксують випадки цього захворювання у молодому віці. Причиною остеоартриту може бути ожиріння, травма і спадковість.

Псоріатичний артрит. Суглоби запалюються у пацієнтів з псоріазом. Частіше розвивається при вираженій поразці шкірних покривів. Особливості полягають у тому, що вражаються суглоби пальців рук і ніг, хребта. Суглоби вражаються не симетрично, набрякають, і пальці нагадують вид “сосиски”.

Подагричний артрит. Це один з видів запальної поразки суглобів, який обумовлюється скупченням у тканинах суглобів кристалів сечової кислоти. Тому вкрай необхідні лабораторні дослідження. Вражаються дрібні суглоби. Захворюють в основному чоловіки віком від 25 до 50 років.

Ювенільний артрит є хронічним запаленням суглобів у дітей до 16 років з невідомою етіологією і складним патогенезом, нерідко закінчується інвалідністю.  Серед ревматичних захворювань дитячого віку ювенільний ревматоїдний артрит – на першому місці.

Інфекційний (септичний артрит) є складною патологією, що вражає суглоби, який супроводжується високою температурою, болями, ознобом, скутістю пошкоджених суглобів, набряклістю і ушкодженням. Захворіти можуть люди будь-якого віку, навіть діти. У дорослих патологія, зазвичай вражає коліна або кисті рук.

Гнійний артрит є запаленням суглоба з гнійним накопиченням через попадання в область суглоба збудника процесу за допомогою травми, поранень, колотих і різаних побутових травм. Часто суглоби страждають через неправильну обробку рани.

Травматичний артрит. Це запалення в області суглоба, яке зумовлене травмою. Забиття, розтягування, розриви зв’язок та інші закриті травми можуть призвести до потрапляння крові в суглоб.

Профілактика артриту

Профілактичні заходи для відвертання поразки на суглоби можуть бути наступними:

  • дотримання правильного харчування;
  • відмова від шкідливих звичок;
  • контроль ваги, боротьба з ожирінням;
  • оптимізація робочого місця;
  • правильне чергування відпочинку і трудової діяльності;
  • частіше бувати на свіжому повітрі;
  • профілактичні огляди у лікаря.

І все це – не залежно від віку і роду занять людини. Адже давно не секрет, що від загального фізичного стану і душевної рівноваги залежить здатність організму чинити опір хворобам.

Дотримуючись цих рекомендацій можна запобігти розвитку патології і зберегти суглоби здоровими!

Переглядів: 241 | Додав: ShchNV