П`ятниця, 26.04.2024, 18:10
ЦЕНТР КАР'ЄРИ               АБІТУРІЄНТАМ               УЧНЯМ І БАТЬКАМ               ВИПУСКНИКАМ               НОВИНИ САЙТУ
Меню сайту
Статистика
Пошук
Календар
«  Грудень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Головна » 2019 » Грудень » 11 » Що потрібно знати для протидії насильству?
12:08
Що потрібно знати для протидії насильству?

Під час проведення щорічної акції "16 днів проти насильства" в Шосткинському вищому професійному училищі відбувся ряд заходів, присвячених протидії насильству, торгівлі людьми, формуванню відповідальної поведінки, вміння зорієнтуватися в складних життєвих обставинах.

В наш час питання та явище насильства може торкнутися будь-кого, не тільки людей з віктимною поведінкою, - в сім’ї, на роботі, в соціумі. Всесвітня організація охорони здоров’я визначає насильство як глобальну загрозу здоров'ю людини та її соціальному благополуччю.

Особливого поширення в наш час набуває психічне насильство, яке проявляється в емоційних обрáзах: дитину постійно принижують, кричать на неї або кривдять, ігнорують почуття дитини, висміюють її переконання, не звертають уваги на ніжні почуття. Забороняють виходити на вулицю, гуляти з однолітками, маніпулюють нею, використовуючи при цьому  неправду й незгоду; здійснюють економічні ýтиски, не виконують батьківських обов’язків, не виявляють позитивних почуттів щодо дитини, виявляють негативне, образливе відношення…         

На жаль, багато дій можна назвати насильницькими. Не всі про це знають, тому багато підлітків, інших членів сім’ї зазнають насильства, не усвідомлюючи цього.  Прикладом може  бути зневага: ігнорування в сім’ї важливих аспектів турботи про людину, що може призвести до погіршення її здоров’я, втрачених можливостей тощо. Обізнаність – дуже важлива.

Найчастіше причинами насильства в сім’ї є алкоголізм, наркоманія батьків, наявність проблем з психікою, стан дистресу, т.д., на фоні яких не спрацьовують стримувальні, регуляторні механізми, відбувається збіднення емоційної сфери тощо. У вищевказаних випадках прагнення дитини догодити кривднику не зможе вирішити  питання. Треба діяти з залученням  допомоги інших людей.

Важливо пам'ятати, що з кожної складної ситуації завжди є вихід. Іноді для цього потрібна стороння допомога, допомога фахівців; але завжди і обов'язково потрібен внутрішній ресурс для змін в особистому житті. Під час тематичних  заходів учні здобувають нові знання: потрібна обізнаність, знання законів і алгоритму дій.

Необхідно підвищувати свій внутрішній потенціал для того, щоб крокувати по життю впевнено і бути щасливим!

Практичний психолог  А.Б. Приходько

Переглядів: 421 | Додав: ShchNV