Субота, 20.04.2024, 16:14
ЦЕНТР КАР'ЄРИ               АБІТУРІЄНТАМ               УЧНЯМ І БАТЬКАМ               ВИПУСКНИКАМ               НОВИНИ САЙТУ
Меню сайту
Статистика
Пошук
Календар
«  Листопад 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Головна » 2021 » Листопад » 29 » РОБІТНИЧА ПРОФЕСІЯ - ЗАПОРУКА УСПІШНОГО ЖИТТЄВОГО ШЛЯХУ
09:53
РОБІТНИЧА ПРОФЕСІЯ - ЗАПОРУКА УСПІШНОГО ЖИТТЄВОГО ШЛЯХУ

У Шосткинському ВПУ фінішував тиждень професійної (професійно-технічної) освіти, що був складовою частиною Всеукраїнського тижня. Протягом 22-26 листопада учасники тижня, гості закладу та соціальні партнери мали змогу познайомитися з умовами навчання, організованими у стінах училища, з особливостями проходження виробничої практики як у Шостці, так і далеко за її межами (південні регіони України, Закарпаття).

Щоб гості закладу мали детальне уявлення щодо професійної підготовки в закладі, силами учнів і педагогів Шосткинського ВПУ, з використанням комп’ютерних технологій, було презентовано цілий ряд майстер-класів. Спостерігачі з числа школярів були вражені несподіваними витворами наших учнів: троянди з металу від зварників, розмальоване печиво від кухарів, красиві блокноти та постери від секретарів, художньо складені серветки від офіціантів, блискавично закручені гайки в майстерні автослюсарів…

А ще здобувачі освіти Шосткинського ВПУ показали, що вміють не тільки гарно працювати, а й весело відпочивати. Талановиті учні нашого училища реалізують себе через гуртки: технічної творчості, художньої самодіяльності, краєзнавчих досліджень.

Власне, активні учні Шосткинського ВПУ вже забезпечили для себе достойний початок майбутнього кар’єрного зростання. Щоб відзначити успіхи молоді в навчанні та громадському житті закладу, багато років тому назад була започаткована традиція щорічного рейтингу кращих учнів «ТОП-19». Ця традиція є однією з найдемократичніших у закладі, оскільки рейтинг здобувачів освіти визначається за допомогою загальноучилищного онлайн-голосування. Свої голоси за ту чи іншу кандидатуру можуть віддати як самі учні, так і всі бажаючі – друзі, батьки, випускники, соціальні партнери Шосткинського ВПУ. Цьогоріч Всеукраїнський тиждень професійної (професійно-технічної) освіти став чудовою нагодою відзначити всіх учнів, що потрапили до переліку «ТОП-19» 2020-2021 навчального року, а також безпосередньо нагородити трійку переможців: ЯЩЕНКО Анастасію (ІІІ курс. Група 05-18 (професія «Кухар, кондитер»; ІІІ місце в рейтингу), Анастасію КУЖЕЛЬНУ (ІІІ курс. Група 04-18 (професія «Кухар, кондитер»; ІІ місце), ПАРНЮК АлінуV курс. Група 05-18 (професія «Кухар, кондитер»; І місце).

Підлітки, які невдовзі стануть випускниками шкіл, отримали змогу пройти онлайн-тестування «Змоделюй своє майбутнє», мета якого – допомогти молодій людині визначитися з майбутньою професією, співвіднести цей вибір з власними здібностями.

Активними помічниками педагогам при підготовці тижня професійної (професійно-технічної) освіти були представники учнівського самоврядування. Роботодавці, соціальні партнери, з якими співпрацює Шосткинське ВПУ, пересвідчились, що наші учні – це молодь, свідома свого професійного вибору, молодь, яка впевнено висловлює свою думку, аргументує її та відстоює. Так, під час проведення «круглого столу» з соціальними партнерами «Освіта – сьогодні, кар’єра - завтра» представники учнівського самоврядування Аліна ПАРНЮК, КУЖЕЛЬНА Анастасія, РЯСНИЙ Ярослав висловили свої враження про умови проходження виробничої практики та взаємовідносини з роботодавцями, при цьому їхні слова не були претензіями – присутні побачили, що наша молодь оцінює і виробничі ситуації, і себе в цих ситуаціях об’єктивно, бачить власні перспективи та усвідомлює той факт, що молодому спеціалістові потрібен час і значні зусилля в опануванні професійних вершин.

Стан та проблеми регіонального ринку праці обговорювались усіма його учасниками – кваліфікованими робітниками нинішніми і майбутніми, роботодавцями, незайнятим населенням, працівниками центру зайнятості. Кожна сторона висловлювала конструктивні думки, завдяки яким цілком можна зорієнтуватись у ситуації та прийняти правильне рішення.

Педагогічні працівники Шосткинського ВПУ, у свою чергу, показали гостям нові перспективи і можливості навчання в закладі, а саме:

  • розкрили аспекти діяльності Центру розвитку кар’єри при училищі;
  • дали інформацію щодо розбудови навчально-практичного центру з професій «Кухар», «Кондитер», «Офіціант», відкриття якого відбудеться в грудні 2021 року.

У ході спілкування з учнями загальноосвітніх шкіл міста Наталія СКОМОРОХА, заступник директора з навчально-виховної роботи, дала розгорнуту інформацію про випускників Шосткинського ВПУ різних років, які успішно працюють у різних галузях економіки держави, за її кордонами, а також про тих випускників, які повернулись до стін рідного закладу в якості педагогів і передають наступним поколінням учнів свій досвід.

Усі заходи, проведені протягом 22-26 листопада, були підготовлені дружною, креативною командою педагогів різних рівнів: натхненниками програми були директор Світлана КОВТУН, заступники Наталія СКОМОРОХА й Наталія МИГУН; власний професійний досвід презентували майстри виробничого навчання відділення харчових технологій та ресторанного сервісу й електротехнічного відділення. Технічним супроводом опікувалась майстер виробничого навчання Наталія ЩАСНА.

Тиждень професійної (професійно-технічної) освіти ще раз довів той факт, що Державний професійно-технічний навчальний заклад «Шосткинське вище професійне училище» посідає достойне місце серед інших закладів освіти Сумської області і України в цілому.

Тамара Ануфрієва, прес-центр

Переглядів: 430 | Додав: ShchNV | Теги: #Тиждень_ПТО