П`ятниця, 19.04.2024, 20:38
ЦЕНТР КАР'ЄРИ               АБІТУРІЄНТАМ               УЧНЯМ І БАТЬКАМ               ВИПУСКНИКАМ               НОВИНИ САЙТУ
Меню сайту
Статистика
Пошук
Календар
«  Жовтень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Головна » 2021 » Жовтень » 28 » ПРАВОВЕ ВИХОВАННЯ ЯК ЗАСІБ ФОРМУВАННЯ КРИТИЧНОГО МИСЛЕННЯ ОСОБИСТОСТІ
18:56
ПРАВОВЕ ВИХОВАННЯ ЯК ЗАСІБ ФОРМУВАННЯ КРИТИЧНОГО МИСЛЕННЯ ОСОБИСТОСТІ

Правове виховання молоді має важливе державне значення, адже значна кількість злочинів здійснюється  неповнолітніми. Саме правове виховання як засіб формування критичного мислення молодої особистості, підвищення рівня її правосвідомості та правової культури є соціальною гарантією дії верховенства правового закону в сучасному суспільстві.

Критичне мислення – це передусім «мистецтво аналізувати». Це мислення, суть якого полягає в ухваленні ретельно обміркованих і незалежних рішень. Такий тип мислення потрібен для вирішення неординарних практичних завдань. Коли перед нами постають реальні проблеми, які неможливо вирішити за допомогою наявних знань і умінь, тоді ми залучаємо принципи, стратегії і процедури критичного мислення. Це відбувається під час розв'язування проблемних завдань, формулювання висновків, можливої оцінки та ухвалення рішень, в особливо складних обставинах тощо.

Для чого потрібне критичне мислення? Цей вид мислення стає дуже актуальним під час інтенсивних соціальних змін, коли неможливо діяти без постійного пристосування до нових політичних, економічних та інших реалій сьогодення, без ефективного розв'язання проблем, значну частину яких неможливо передбачити. Для сучасної молоді розвиток критичного мислення, у тому числі щодо правового виховання, правосвідомості, правової культури, є очевидною життєвою необхідністю.

Потрібно зауважити, що правове виховання та правова культура тісно пов'язані з усіма видами соціального виховання – моральним, естетичним, патріотичним, політичним тощо. Їх можна назвати «субправовими», тобто такими, що «прилягають до правового», «пов'язані з правовим», оскільки всі вони втягуються в орбіту правового виховання та правової культури.

Правова освіта молоді як складова правового виховання має на меті не лише оволодіння мінімумом правових знань, а й ставлення до їх використання: кожна людина повинна дотримуватись закону протягом життя; виховання поваги до права, щоб його вимоги стали особистим переконанням кожної людини, а повсякденне додержання юридичних норм – звичкою. Правова освіта і виховання формують основу, що допомагає підліткам долати перші життєві труднощі, допомагає не зійти на шлях правових порушень.

Отже, правова освіта, правове виховання молоді, розвиток у підлітків здатності мислити критично – одні з найефективніших засобів профілактики злочинів і правопорушень з боку неповнолітніх.  Навчити підлітків мислити критично – означає зацікавити темою, правильно поставити запитання, спрямувати увагу в правильне русло, розвивати вміння доказово міркувати і обгрунтовувати свої думки, вчити робити висновки та знаходити рішення.

Практичний психолог  А.Б. Приходько

Переглядів: 202 | Додав: ShchNV