П`ятниця, 29.03.2024, 15:24
ЦЕНТР КАР'ЄРИ               АБІТУРІЄНТАМ               УЧНЯМ І БАТЬКАМ               ВИПУСКНИКАМ               НОВИНИ САЙТУ
Меню сайту
Статистика
Пошук
Календар
«  Травень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Головна » 2019 » Травень » 20 » Праця кулінара – це творчість «за законами краси»
13:31
Праця кулінара – це творчість «за законами краси»

Не секрет, що найкраще засвоюється та їжа, яка має не лише гарний аромат і смак, але й гарний вигляд. Позитивні емоції  сприяють як кращому засвоєнню їжі, так і загалом впливають на здоров’я та працездатність людини. Кухарі-професіонали беруть цей факт на озброєння і тим самим роблять свій бізнес успішним та підвищують свої статки.

ДПТНЗ «Шосткинське ВПУ» піклується про формування професійних компетентностей своїх учнів, тому серед предметів за вибором для кухарів запропонований курс «Естетика». Кулінарія – мистецтво, кулінар – митець… Як митці, і творці майбутніх шедеврів наші учні отримують додаткову можливість розвивати свій художньо-естетичний смак. Естетичний вигляд кухаря, естетика робочого місця, естетика в оформленні закладів ресторанного господарства,  естетика в сервіруванні і, звісно ж, естетика в оформленні страв – це ті основні питання, які вивчають майбутні кулінари на теоретичних і практичних заняттях з цього предмета.

17 травня було проведено одне із практичних занять, яким ми не можемо не поділитися, адже творчий підхід учнів не можна залишити поза увагою, а їхні ідеї щодо оформлення і презентації всім нам звичного салату «Дністер» можуть взяти на замітку не лише кухарі з досвідом, але й звичайні домогосподарки.

Звісно, правила поєднання кольорів і форм, створення композиції – це важливі аспекти естетичного оформлення, але ми переконалися, що маленькі відхилення від цих вимог непомітні, якщо страву готують з любов’ю. Ми не мали на меті визначити найкращу роботу, адже смаки різняться. Мета полягала в тому, щоб кожен застосував отримані теоретичні знання, порівняв свій результат з іншими роботами і зробив для себе висновок, над чим ще треба працювати, щоб вдосконалювати свою майстерність.

Естетика не має стандартів, але коли щось викликає у більшості людей велику кількість позитивний емоцій, то це може свідчити про наявність естетичного смаку. Справжній кухар чітко розуміє, що успіх його кар’єри залежить від того, чи зможе  запропонована ним страва настільки зацікавити клієнта, щоб той забув про свої турботи і негаразди, а потім завітав до закладу ще не один раз.

Перші кроки зроблені… Дивлячись на результат, ми впевнені, у наших учнів попереду успішне майбутнє!

Викладач ДПТНЗ «Шосткинське ВПУ» Роговець О.Г.

Переглядів: 555 | Додав: ShchNV