Четвер, 25.04.2024, 02:14
ЦЕНТР КАР'ЄРИ               АБІТУРІЄНТАМ               УЧНЯМ І БАТЬКАМ               ВИПУСКНИКАМ               НОВИНИ САЙТУ
Меню сайту
Статистика
Пошук
Календар
«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Головна » 2020 » Травень » 5 » ОХОРОНА ПРАЦІ В УМОВАХ КАРАНТИНУ
14:57
ОХОРОНА ПРАЦІ В УМОВАХ КАРАНТИНУ

Відповідно до Плану роботи ДПТНЗ "Шосткинське вище професійне училище" на 2019-2020 н. р. квітень визначено як період проведення щорічного Місячника з охорони праці та безпеки життєдіяльності.

Зважаючи на ситуацію, що склалася у зв'язку з пандемією COVID-19, керівництво закладу на чолі з директором Олександром Гурбою прийняло рішення про проведення Місячника, адаптованого до карантинних умов. Служба охорони праці отримала завдання розробити та організувати заходи організаційного та виховного характеру з використанням дистанційних форм та методів, забезпечивши при цьому безконтактний збір, обробку, презентацію підсумків роботи. І варто зазначити, колектив училища відмінно впорався з поставленими завданнями.

Класні керівники, майстри виробничого навчання закріплених груп розробили та провели у дистанційному режимі виховні заходи з тематики: "Вірусна інфекція. Міфи та реальність", "Пожежна безпека. Засоби пожежогасіння". Реалізувати ці заходи вдалося завдяки можливості працювати зі здобувачами освіти в режимі віддаленого доступу: особисті блоги педагогів, Google Classroom та інші платформи. Інформація подавалася в оригінальній і цікавій формі з використанням інтерактивних технологій online або offline.

Важливим елементом у педагогіці є рефлексія (учнів). Цей етап також був врахований: учні висловлювали свої думки, відповідали на поставлені питання, з легкістю брали участь у колективному обговоренні  та аналізі поданого матеріалу. Інструментарієм цього процесу стали: а) поля для коментарів учасників заходу, б) блоги, в) онлайн платформи для спільної роботи ZOOM та інші, г) сервіс Гугл-Клас, д) відеохостинг YouTube  та ін.

Працівники, відповідальні за навчальні (навчально-виробничі) приміщення, розробили та реалізували заходи з охорони праці та безпеки життєдіяльності у закріплених кабінетах, майстернях, лабораторіях тощо. Зокрема, були перевірені засоби захисту, наявність і стан оперативних написів, відповідність санітарно-гігієнічних умов  діючим нормам, стан Куточків охорони праці та безпеки життєдіяльності, вміст аптечок  і строки придатності медичних засобів та багато іншого. Слід зазначити, що всі дії працівників супроводжувалися обов'язковим дотриманням заходів з недопущення зараження та поширення вірусної інфекції: обов'язковий масковий режим, використання дезінфікуючих та мийних засобів, дотримання безпечної відстані, поодинокий режим відвідувань закріплених приміщень – за потребою.

Охорона праці не може бути формальною. А беручи до уваги складність та нагальність питань безпеки життєдіяльності (пожежна безпека, реагування та ліквідація наслідків надзвичайних ситуацій), служба охорони праці училища з особливою увагою підійшла до організації періодичної перевірки знань з питань охорони праці та безпеки життєдіяльності.

Для реалізації засад безконтактного обміну (даними) в умовах карантину демонстрували свої знання працівники в режимі online або offline, за консультативної підтримки Служби охорони праці закладу. Для цього інженером Служби Андрієм Никлонським було використано пакет тестових завдань (тести), що відповідають займаній посаді (спеціальності) того, кого перевіряють. Ці тести були розміщені у віртуальному сховищі Google Drive (Google Диск) та наданий доступ до них за посиланням. Використовуючи зазначений механізм перевірки знань, Шосткинське вище професійне училище дотрималося п. 5 Розділ ІІ Положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці в закладах, установах, організаціях, підприємствах, підпорядкованих Міністерству освіти і науки України. Результати тестів у вигляді згенерованого програмою готового файлу з розширенням rtf. Користувачі надсилали на електронну пошту або з використанням технологій Viber (Вайбер), соц. мережі Facebook (Фейсбук), мобільного зв'язку.

Отже, навіть в умовах карантину колектив Шосткинського вищого професійного училища гідно представив роботу по укріпленню та вдосконаленню Системи управління охороною праці в навчальному закладі.

Будь як МИ, будь разом з НАМИ!
Будь кращим!

Андрій Никлонський,
інженер з охорони праці та безпеки життєдіяльності

Переглядів: 535 | Додав: ShchNV