Вівторок, 16.04.2024, 09:47
ЦЕНТР КАР'ЄРИ               АБІТУРІЄНТАМ               УЧНЯМ І БАТЬКАМ               ВИПУСКНИКАМ               НОВИНИ САЙТУ
Меню сайту
Статистика
Пошук
Календар
«  Лютий 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Архів записів
Головна » 2020 » Лютий » 4 » Кроки до самовдосконалення особистості
14:53
Кроки до самовдосконалення особистості

Світ підлітка – світ складний, суперечливий, імпульсивний. Намагання підлітка оцінити себе породжує в ного підвищену чутливість до зовнішнього оцінювання. Посилюється вплив почуттів на поведінку підлітка, на ставлення до близьких, спілкування з іншими людьми. У цей період на зміну навіюваності (емоційного настрою, ставлення) приходить формування сили волі. Підліток вчиться контролювати власні емоції та почуття, хоча йому не завжди вдається поєднати слово і діло, розум і почуття.

Стимулювати особистісне зростання, соціальний розвиток допомагає тренінг спілкування з учнями гуртожитку Шосткинського ВПУ, який проводить практичний психолог А.Б. Приходько. Тренінгові вправи дозволяють розвивати навички ефективної взаємодії, розвивати вміння адекватно виражати свої почуття і розуміти виявлення почуттів інших людей, підвищувати рівень рефлексивності, створювати мотивацію для подальшого саморозвитку учасників.

Особливе значення для підлітка має набуття моральних знань. Думка про те, що етична грамотність приходить сама, із життєвим досвідом, - шкідлива й ілюзорна.  Формування моральної основи – процес довготривалий і глибокий, він є головною умовою позитивного розвитку людини. Такі моральні якості, як милосердя, чесність, працьовитість, взаємодопомога, дружба, миролюбність, є важливими стимулами вчинків, дій. Такі риси, як цілеспрямованість, самоконтроль, самодисципліна,  утримують людину від протиправних, руйнівних дій.

Саморозвиток і самовиховання повинні супроводжувати людину все життя, поєднуючись у одне поняття – самовдосконалення. «Стань собі другом і ніколи не будеш самотнім», – говорить народна мудрість. Людина самокритична, здатна зважувати свої судження і вчинки сама бачить свої вади. І це – важлива передумова самовдосконалення.

Є дуже важливим, що являє собою кожна людина і її внутрішній світ. Від цього залежить якість життя в нашій соціальній площині, наявність або відсутність справжніх почуттів та продуктивної праці  на благо суспільству.

Практичний психолог  А.Б. Приходько

Переглядів: 408 | Додав: ShchNV