Четвер, 28.03.2024, 20:47
ЦЕНТР КАР'ЄРИ               АБІТУРІЄНТАМ               УЧНЯМ І БАТЬКАМ               ВИПУСКНИКАМ               НОВИНИ САЙТУ
Меню сайту
Статистика
Пошук
Календар
«  Квітень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Головна » 2021 » Квітень » 6 » ІНТЕРНЕТ-ФЕСТИВАЛЬ РОДИННОЇ КУХНІ + ВІДЕОСЮЖЕТ №6
10:57
ІНТЕРНЕТ-ФЕСТИВАЛЬ РОДИННОЇ КУХНІ + ВІДЕОСЮЖЕТ №6

З давніх-давен наш народ пече хліб та ставиться до нього з особливою шаною та повагою: “Хліб – усьому голова’", “Хліб та вода – козацька їда”, “Без хліба суха бесіда”, “Хліб та вода то нема й голода”. Крихти хліба ніколи не викидали. Їх обережно змітали зі столу і віддавали худобі або пташкам.

Хліб традиційно був великий – як зібраний урожай, круглий – як сонце, вишуканий та майстерно прикрашений коровай – як символ багатого та щасливого подружнього життя .

Традиційний повсякденний хліб пекли з житнього борошна з додаванням ячмінного борошна, гречки, гороху, кукурудзи і товченої картоплі. Для українців ХІХ століття характерний хліб вчинений. Процес виготовлення хліба досить тривалий тому його пекли раз або двічі на тиждень. Починали вчиняти хліб рано, до сходу сонця, інколи ввечері. У діжу наливали воду, кидали закваску, сіль та «рощину» – шматок тіста залишений від попередньої випічки. Додавши борошна до консистенції густої сметани і ретельно розколотивши суміш ставили її у тепле місце та накривали. Коли маса починала бродити її вимішували, досипаючи основне борошно. Місили тісто довго, поки воно не починало відставати від стінок діжі та рук. Після цього ще раз залишали його в теплому місці, щоб сходило, знову місили та виробляли хлібини. Випікався хліб на капустяному або дубовому листі або ж просто на черені у печі. Для одержання хорошого хліба піч добре натоплювали, вимітали мокрим помелом. Хліб випікався повільно, щоб верхня і нижня шкуринки не підгоріли, а середина добре пропеклась, здебільшого годину-півтори.

Хліб символізував добробут, хлібосольство, гостинність. На столі повинен був лежати хліб накритий рушником, неначе чекаючи гостей.


Інтернет-фестиваль родинної кухні «Щаслива родина – щаслива країна!» в повному розпалі! Оргкомітетом Фестивалю опрацьовані подані матеріали учасників, які пройшли відбірковий та експертний етапи. Настав час оприлюднити надані відеосюжети, які пройшли у фінальний етап Інтернет-фестивалю.

До вашої уваги відеосюжет наступного учасника фестивалю Тимофія Рубана з рецептом випікання домашнього хліба:

Наступні відеоролики найближчим часом!
Слідкуйте за новинами!

Переглядів: 333 | Додав: ShchNV