Четвер, 25.04.2024, 12:07
ЦЕНТР КАР'ЄРИ               АБІТУРІЄНТАМ               УЧНЯМ І БАТЬКАМ               ВИПУСКНИКАМ               НОВИНИ САЙТУ
Меню сайту
Статистика
Пошук
Календар
«  Лютий 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Архів записів
Головна » 2020 » Лютий » 25 » Емоції як чинник спілкування
12:00
Емоції як чинник спілкування

Емоції відіграють велику роль у житті кожної людини. Ми радіємо, захоплюємося, сумуємо, тужимо, гніваємося, хвилюємося або веселимося – все це прояви емоцій.

Емоції можна «відчувати», тобто ми можемо описати, що відбувається з нашим тілом, коли у нас виникають сильні почуття (можна почервоніти, відчути, що «перехопило подих», відчути порожнечу в душі тощо.

Емоції не бувають погані або гарні – це частина нас самих. Вони впливають на наші вчинки, поведінку, діяльність. Одна людина, переживаючи тривогу і занепокоєння з приводу майбутньої важливої справи, зможе зорієнтуватися  й отримає гарний результат. Інша, навпаки, через хвилювання і дезадаптацію може забути загальновідомі елементарні речі. Тому вміти керувати емоційними станами дуже важливо.

Поряд з емоційними реакціями і станами існують емоційні стосунки між людьми. Їх зазвичай називають почуттями. Емоційні стосунки завжди спрямовані на конкретну особу. Любов, дружба, ворожнеча, ревнощі, заздрість – усе це приклади емоційних взаємин, що можуть виникати між людьми.

Почуття людини супроводжуються виразними рухами, які налаштовують людей на певний стиль спілкування зі співрозмовником, створюють атмосферу взаємних контактів. Мовні інтонації, голосові реакції, мімічні вияви – це найтонший інструмент спілкування. Наприклад, посмішка може бути щирою або стриманою, натягнутою, штучною, сумною, саркастичною тощо.

Розуміти свій емоційний стан – це перша складова емоційного інтелекту. Розуміючи свої почуття, людина здатна їх контролювати та спрямовувати у корисне русло. Інтерес до своєї особистості – важлива вікова особливість юнацтва. Учні гуртожитку Шосткинського ВПУ разом з практичним психологом А.Б.Приходько в ході інтерактивних вправ навчаються будувати свої стосунки з однолітками та дорослими,  покращувати  свій емоційний інтелект.

Навчаймося спілкуванню, щоб мати можливість продуктивно працювати і бути щасливими!!

Практичний психолог  А.Б. Приходько

Переглядів: 381 | Додав: ShchNV