П`ятниця, 19.04.2024, 02:50
ЦЕНТР КАР'ЄРИ               АБІТУРІЄНТАМ               УЧНЯМ І БАТЬКАМ               ВИПУСКНИКАМ               НОВИНИ САЙТУ
Меню сайту
Статистика
Пошук
Календар
«  Квітень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Головна » 2021 » Квітень » 2 » 2 КВІТНЯ - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПОШИРЕННЯ ІНФОРМАЦІЇ ПРО ПРОБЛЕМИ АУТИЗМУ
08:12
2 КВІТНЯ - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПОШИРЕННЯ ІНФОРМАЦІЇ ПРО ПРОБЛЕМИ АУТИЗМУ

"Сину мій, лелече, перебиті крила,
я тебе для щастя-світла народила,
підніми до мене невеселі очі,
день настане — лунко в небо заклекочеш.
Ну а доки день той ще до нас далеко,
я для тебе — крила, сину мій, лелеко…"

Сьогодні не є чимось незвичним поділ України на різні за кольором зони: зелену, жовту, помаранчеву та червону. Але є один день на рік, коли весь світ знаходиться в блакитному кольорі. Це 2 квітня — Всесвітній день поширення інформації про проблеми аутизму.

Основний критерій психологічно здорової людини – здатність до комунікації, адаптації до соціальних вимог і самореалізації.

Аутичність – це коли людина цілковито заглиблюється в себе, поринає у створений нею власний світ. «Ау», – кричать люди, якщо заблудять у лісі. Це означає: «я сам, відгукніться, хто чує». Слово «аутизм» теж цього кореня, воно походить від грецького autos – «сам», а аутизм — «занурення у себе».

Причини аутизації, тобто заглиблення у своєрідну віртуальну дійсність, – найчастіше втеча від реальності. Людям із цим розладом дуже важко комунікувати зі світом і спілкуватися з іншими людьми.

Пригадайте ілюстрацію з відомого твору Антуана де Сент-Екзюпері «Маленький Принц».

Що ви побачили вперше? Хтось побачив капелюха, а дехто живу істоту: чи то змію, яка когось з’їла, чи то зігнуту людину. Відповіді різні й не дивно, бо всі ми бачимо світ по різному і те, що для когось є нормою для іншого може бути дивним і не зрозумілим.

Як, наприклад Ви, дали б визначення таким поняттям як «романтика», «душа», «мудрість»?

Послухайте, як точно про них говорила дівчина-аутист, яка спілкується зі світом через перо, Соня Шаталова у 8 років:

  • «Романтика – настрій, коли в усьому звичайному бачиш диво».
  • «Мудрість – міра між «мало» і «багато».
  • «Сором це вогонь, що випалює гріх з душі».
  • «Душа – це таке пусте місце в людині, яке людина може заповнити Богом або сатаною».

Після таких слів, думаю у багатьох зміниться уявлення про людей-аутистів і кожен замислиться над їх надзвичайністю та можливо порівняє з Маленьким Принцом з планети-астероїда В-612, який любив одну простодушну троянду, яка мала лише 4 шипи для захисту від світу та не розумів, як можна нехтувати ними, коли їх цілий сад….

Перші ознаки аутизму, зазвичай, проявляються у дітей до 3-х років і якщо батьки і лікарі їх вчасно помітять, то такій людині можна допомогти втримати зв’язок зі світом. До того ж інтелект аутистів не завжди понижений, дуже часто такі люди проявляють хороші, а подекуди й виняткові здібності у певних сферах.

На підтвердження цьому є дуже багато яскравих прикладів аутизму, які говорять самі за себе. Ось деякі з них:
Білл Гейтс. Американський підприємець і громадський діяч, один з творців і найбільший акціонер компанії Microsoft. Також є співголовою благодійного Фонду Білла і Мелінди Гейтс.
У період з 1996 по 2007 рік і у 2009 році — найбагатша людина планети за версією журналу Forbes.
Його стан у вересні 2009 року оцінювався в 50 млрд доларів. Білл Гейтс є одним з рекордсменів за розміром коштів, переданих на благодійність: в період з 1994 по 2010 р. він вклав у Фонд Білла і Мелінди Гейтс понад $28 млрд.
• Сатосі Тадзірі (нар. 28 серпня 1965 року). Японський гейм дизайнер, творець серії ігор, манги й серіалу «Покемон». Він увійшов у список ста найкращих гейм дизайнерів за версією IGN.
Кім Пік — прототип героя відомого фільму «Людина дощу» - визнаний геній з синдромом Савант (окремий випадок аутизму). Здібності Піка вражають уяву. Вже в три роки дивний геній умів миттєво витягувати кубічний корінь і перемножувати тризначні числа з десятковими дробами. У 53 роки він знав напам'ять понад сім тисяч книг, причому особливу слабкість мав до довідників зі статистичними таблицями. За обсягом і глибиною своїх пізнань в точних і природничих науках Кім Пік міг заткнути за пояс будь-якого професора.
Метт Севедж — музичний савант*. Володіючи абсолютним слухом, він запам'ятовує будь-якої складності симфонічний твір, лише один раз почувши його. Також по звуку автомобільного мотора, що працює він може визначити марку машини й навіть ступінь зносу двигуна. У віці шести років Севедж доводив до сказу свого вчителя музики, намагаючись виправляти «помилки» у творах Моцарта (до речі, він теж страждав на це захворювання) і Шуберта. Зрештою, педагог заявив своєму підопічному: безсмертні шедеври не руш, краще пиши власну музику без помилок. Так у Севеджа є вже п'ять джазових альбомів.
Цей невеликий список відомих постатей можна продовжувати ще і ще. До нього можна додати фізика-теоретика — Альберта Ейнштейна, Чарлза Дарвіна, який любив проводити час на самоті з дитинства, не любив спілкуватися з людьми, контакт з іншими підтримував за допомогою писання, його захопленням було колекціонування різних предметів, але він був геніальною людиною і створив еволюційне вчення, якого дотримуються досі; відомого режисера — Стенлі Кубрика, 3-го президента США — Томаса Джефферсона і багато інших.

Як бачите, хвороба не завадила їм стати тими, ким вони є!

Раніше аутизмом не займалися фахівці, як зараз. Це захворювання досить молоде, але зараз є способи його діагностики й успішного лікування. Зараз за дітьми-аутистами з раннього дитинства ведеться спостереження. Проводяться сучасні способи терапії.

Останні дослідження усе частіше, окрім генетичних причин, відносять аутизм до розладів, пов’язаних також із забрудненням довкілля, їжі та питної води.

В Україні офіційно зареєстровано понад 4 тисячі людей з аутизмом, але представники громадських організацій, які опікуються цією проблемою, кажуть, що насправді таких людей набагато більше.

Особисто для мене тема аутизму є актуальною, бо моя колишня учениця має одного з синів з цим захворюванням. Хлопчик цікавиться жуками та захоплюється медициною, але, на жаль, не може існувати без допомоги мами, яка весь час опікується ним та мріє, що колись спеціалізовані корекційні заклади для таких дітей будуть функціонувати по всій Україні, бо чим раніше розпочато лікування та психокорекцію, тим більше шансів адаптувати дитину й сім’ю до соціуму, дати їм змогу жити повноцінним життям.

Безумовно у світі існує безліч проблем про які ми постійно говоримо, чуємо у ЗМІ, але є, на мій погляд, і ті, про які «кричати» не воліють. Їх значущість якось знецінена сучасним світом. Кожен з нас живе своїм життям та не дуже занурюється в проблеми інших. Зрозуміло, що ми не можемо кардинально змінити Всесвіт, але привернути увагу наших можновладців та «закам’янілого» у почуттях суспільства, нам насилу.

По усьому світу 2 квітня одягають блакитне на знак підтримки людей з аутизмом, розладом розвитку нервової системи, що утруднює комунікацію.

Учні, викладачі, майстри та інші педагогічні працівники ДПТНЗ «Шосткинське вище професійне училище» не залишилися осторонь поширення інформації про проблеми аутизму та долучилися до віртуального флешмобу (https://uk.padlet.com/shatskihnataliya/Bookmarks), організованого класним керівником групи 03-19 Наталією Шатських разом з учнями під час онлайн-проведення виховного заходу «Людина дощу» на платформі Google Meet.

На заході було представлено моніторинг опитування учнів, щодо цієї проблеми, продемонстровано соціальний мультиплікаційний фільм про аутизм, анонсовано художній фільм «Особливі» про тяжкі форми аутизму, заснований на реальних подіях.

Кожна дитина має право на розвиток і шанс жити гідно у тому суспільстві, де вона народилася. Інтереси особливих дітей повинні бути захищені, а держава має контролювати це у першій інстанції. Якщо сьогодні ми звернемо увагу на проблему дитячого аутизму і зможемо дати таким дітям шанс — то можливо коли вони виростуть, наша держава зможе пишатися новими Моцартом, Гейтсом або Ейнштейном.

Не будьмо байдужими!

"Сину, синичка! Сину, суничка!
Сонечко й сонні серпанки садів.
Сядь, моє серце, послухай: осичка
листячком стиха сколихує спів.
Осінь нескоро і проситься радість
із молодих неспокійних небес.
ти попроси, моє серце, у саду
мові пташок научити тебе.
Спурхнеш до сонця, моє ластів’ятко, —
прощебечи йому вічну хвалу.
Хай захистить твою душу крилату.
ту, яку я так безмежно люблю."
Світлана, мама хлопчика-аутиста, Ігоря

Наталія Шатських


Переглядів: 546 | Додав: ShchNV