П`ятниця, 29.03.2024, 15:43
ЦЕНТР КАР'ЄРИ               АБІТУРІЄНТАМ               УЧНЯМ І БАТЬКАМ               ВИПУСКНИКАМ               НОВИНИ САЙТУ
Меню сайту
Статистика
Пошук
Календар
«  Лютий 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728
Архів записів
Головна » 2018 » Лютий » 3 » 100 років бою під Крутами
09:22
100 років бою під Крутами

29 січня 1918 року під залізничною станцією Крути, що на Чернігівщині, відбувся бій між 5-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії під проводом Муравйова і загоном із 520 українських вояків, юнаків і студентів, озброєних 16 кулеметами та однією гарматою. Більшовики наступали на Київ.

Військами УНР під Крутами командував Аверкій Гончаренко. Завдяки вигідній позиції і героїзму, українцям вдалося завдати росіянам значних втрат і стримати наступ до темряви. Потім, під тиском ворога, українські бійці організовано відступили до ешелонів і вирушили в бік Києва, руйнуючи за собою залізничні колії.

Але одна студентська чота – 27 хлопців, заблукавши у темряві, повернулися до станції Крути, яка на той час уже була зайнята більшовиками. Вони потрапили в полон. Хлопців катували, а потім стратили. Згодом майже всіх героїв поховали на Аскольдовій могилі у Києві.

Бій під Крутами став успішною оборонною операцією, оскільки зупинив ворога на кілька днів. Це дало змогу представникам Української Народної Республіки підписати Брестський мирний договір із країнами Четверного союзу, що означало визнання самостійної Української Народної Республіки суб’єктом міжнародних відносин.

Згодом українські війська за підтримки німецьких та австро-угорських (відповідно до Брестського договору) звільнили від більшовиків практично всю Україну. Отже, бій під Крутами став боєм за майбутнє України. Події Української революції засвідчили: державність без армії неможлива.

Сміливість та жертовність учасників бою зробила їх прикладом для майбутніх поколінь захисників України. З ними порівнюють захисників Донецького аеропорту в теперішній російсько-українській війні. Тому Героїв Крут називають першими кіборгами.

31 січня в Шосткинському вищому професійному училищі відбувся тематичний захід «Крути – бій за майбутнє!», який підготувала бібліотекар Жадан Т.В. Прозвучали вірші П. Тичини, О. Олеся, Б. Стельмаха. Сильні душевні почуття у всіх присутніх викликали пісні «Сповідь розстріляних душ» В. Калініченка (Веремій та «Шпилясті Кобзарі»), «Ніколи не плач» («Тінь Сонця»), а також відеокадри реконструкції подій під Крутами, сучасні кадри сьогоднішньої війни.

Активісти учнівського самоврядування Баглаєва Марина, Лук’янова Аліна, Аксьоненко Вікторія проникливо читали поезії, присвячені незабутнім історичним подіям. Одним із завдань училищного самоврядування є формування та розвиток активної особистості з почуттям національної свідомості, виховання активної громадянської позиції, почуття відповідальності, свідоме ставлення молоді до участі у суспільному житті.

На Героїв Крут рівняються та рівнятимуться всі наступні покоління українських патріотів. Практичний психолог Приходько А.Б. закцентувала увагу учнів на тому, що героїчні сторінки історії повинні вчити мислити, відчувати, різносторонньо розвиватися, самовдосконалюватися, самореалізовуватися на благо собі, своїм ровесникам, навчальному закладу, своїй родині, малій батьківщині, народові України.

Бій під Крутами – це символ героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність. Пам’ятаймо Крути!

Переглядів: 514 | Додав: ShchNV