Четвер, 09.05.2024, 09:30
ЦЕНТР КАР'ЄРИ               АБІТУРІЄНТАМ               УЧНЯМ І БАТЬКАМ               ВИПУСКНИКАМ               НОВИНИ САЙТУ
Меню сайту
Статистика
Пошук
Календар
«  Листопад 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Головна » 2019 » Листопад » 5 » СПІВПРАЦЯ ЗАКЛАДІВ ВИШУ І ПТНЗ – ЗАПОРУКА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОГО КВАЛІФІКОВАНОГО РОБІТНИКА
10:38
СПІВПРАЦЯ ЗАКЛАДІВ ВИШУ І ПТНЗ – ЗАПОРУКА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОГО КВАЛІФІКОВАНОГО РОБІТНИКА

ДПТНЗ «Шосткинське вище професійне училище» і Глухівський національний педагогічний університет є давніми друзями і партнерами.   У рамках співпраці наш заклад був запрошений  на ІІІ Всеукраїнський науково-методичний семінар «Підготовка майстра виробничого навчання, викладача професійного навчання до впровадження в освітній процес інноваційних технологій», який відбувся на базі факультету технологічної і професійної освіти Глухівського національного педагогічного університету імені Олександра Довженка 01 листопада 2019 року. Цьогоріч семінар  співпав з ювілейною  датою – заклад святкує 145-ту річницю з дня заснування.

Семінар пройшов за участі понад 250 осіб ‑ науковців, практиків, майстрів виробничого навчання та викладачів, які представляли вищі та професійно-технічні навчальні заклади, науково-дослідні установи Києва, Чернігова, Умані, Чернівців, Сумської області та інших міст України. Співорганізаторами семінару виступив навчально-методичний центр професійно-технічної освіти у Сумській області.

З привітальним словом виступив Зінченко Володимир Павлович, кандидат педагогічних наук, доцент, проректор з наукової роботи та міжнародних зв’язків Глухівського національного педагогічного університету імені Олександра Довженка.

У рамках семінару відбулося пленарне засідання, в ході якого з науковими доповідями виступили  гості та господарі, де були порушені нагальні питання освіти в цілому і професійно-технічної зокрема.

Роботу пленарного засідання розпочали доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри професійної освіти та технологій с/г виробництва Ковальчук Василь Іванович та доктор педагогічних наук, доцент, декан факультету технологічної і професійної освіти Грудинін Борис Олександрович, які у своїх виступах акцентували увагу присутніх на тому, що останнім часом вимоги до фахівців професійної освіти постійно зростають. Вони повинні долучатися до своєї справи творчо, бути креативними, дієвими, володіти інформаційними технологіями тощо. Ступневість в освіті передбачає багато спеціальностей. Які є престижними на даний час. Повинні бути інтегровані освітні програми, молодь повинна готуватися до роботи в майбутньому. У цьому звʼязку зростає роль дуального навчання та різного роду практик.

Самойленко Наталія Юріївна, кандидат педагогічних наук, директор НМЦ професійно-технічної освіти в Сумській  у своєму виступі «Навчально-практичні центри – інвестиція в підготовку робітничих кадрів» зробила наголос на тому, що останнім часом виникла проблема дефіциту кваліфікованих робітників. У той же час постіндустріальне суспільство вимагає швидких змін у професійному навчанні, заклади професійно-технічної освіти потрібно трансформувати у професійні. Потрібно реформувати заклади професійної освіти з урахуванням останніх вимог бізнесового середовища, а кінцевою метою професійної освіти повинна бути цілісна особистість фахівця. У ракурсі сказаного підкреслювалося важливість створення навчально-практичних центрів по всій Україні. 

ДПТНЗ «Шосткинське ВПУ» взяло участь у пленарному засіданні з темою: «Організація профорієнтаційної роботи серед молоді. (з досвіду роботи). Презентація роботи Центру Кар’єри»  (доповідач: заступник директора з НВР Скомороха Н.П.), а також у секційних засіданнях:

  • Секція №1: «Використання інноваційних технологій на уроках спеціальних дисциплін» (виступ викладача спеціальних дисциплін Рибкіної Г.С.);
  • Секція №5: «Сайт як інформаційно-освітнє середовище закладу, інструмент освітнього процесу» (виступ майстра в/н Щасної Н.В.);
  • Секція №4: «Психолого-педагогічні проблеми в інноваційному навчально-виробничому середовищі закладів ПТО» (виступ викладача професійної підготовки Баланюк Н.Ю.).

Усі учасники семінару мали можливість взяти участь у роботі майстер-класів від педагогів та аспірантів ГНПУ.

На закінчення семінару відбулася жвава дискусія, учасники висловили сподівання на зустріч вже наступного року та тісну співпрацю.

Плідна співпраця закладу професійної освіти з вищим навчальним закладом,  зміцнення партнерських відносин – це результативний і перспективний шлях у процесі якісної підготовки та подальшого працевлаштування молодих робітників.

Скомороха Н.П.,
заступник директора з НВР  ДПТНЗ «Шосткинське ВПУ»

Переглядів: 344 | Додав: ShchNV