Четвер, 09.05.2024, 15:50
ЦЕНТР КАР'ЄРИ               АБІТУРІЄНТАМ               УЧНЯМ І БАТЬКАМ               ВИПУСКНИКАМ               НОВИНИ САЙТУ
Меню сайту
Статистика
Пошук
Календар
«  Квітень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Головна » 2021 » Квітень » 28 » 7 ЗВИЧОК ВИСОКОЕФЕКТИВНИХ ПІДЛІТКІВ
22:05
7 ЗВИЧОК ВИСОКОЕФЕКТИВНИХ ПІДЛІТКІВ

ПСИХОЛОГІЧНИЙ ПРАКТИКУМ ДЛЯ УЧНІВ

(за книгою Стівена Р. Кові)

Для того, щоб давати раду реальному життю, є «набір  інструментів»: 7 звичок високоефективних підлітків. Іншими словами, 7 рис, спільних для всіх щасливих та успішних підлітків у світі. Звичка – це те, що ми робимо знову і знову. Але переважно ми навіть не усвідомлюємо, що маємо звичку: діємо «на автоматі». Залежно від того, які наші звички, вони нас руйнують або налаштовують. Так будується траєкторія: звички-характер-доля. Як же корисно зрозуміти це своєчасно!

Спочатку про звички неефективних підлітків: як вони виглядають… 

НАТИСНИ ТУТ è è ЗВИЧКИ НЕЕФЕКТИВНИХ ПІДЛІТКІВ

Приділи увагу кожній з них – чи не вгадаєш серед них свої?

Як зрозуміло, перелічені звички – шлях до катастрофи. І все ж багато хто піддається їм. Наше завдання – трансформувати їх у протилежні.

Звичка 1:  Займай проактивну позицію

Бери на себе відповідальність за своє життя. Для початку спробуй виконати вправу: продовжи речення «Тільки від мене залежить…», підібравши не менше 10 варіантів. Спробуй займатися переважно тими справами, в яких ти можеш щось змінити (твоє «коло впливу»). Обери проблему зі свого життя, яка тебе засмучує. Зясуй, який вплив ти можеш на неї справити. Визнач, яким може бути твій перший крок, щоб розвязати проблему, а потім зроби цей крок. Протягом 30 днів перевір, як діє принцип проактивності: працюй в своєму «колі впливу». Працюй над тим, що можеш контролювати. Працюй над собою. Бери на себе конкретні зобовязання й виконуй їх. Розширяй свою «зону впливу». Спробуй – і побачиш, що з цього вийде!

Звичка 2:  Починай з думкою про мету

Визнач своє призначення і свої цілі в житті, по всім головним сферам життя людини: cімя, робота, здоровя, друзі, місце/бажані обовязки у соціумі… Намагайся уявити їх максимально сповненими, значними. Яким ти хотів би бути? Намагайся мислити чітко і впевнено, задій при цьому максимально свою силу і мудрість мислення. Запиши свої ролі так, як ти їх бачиш. Наміть собі проект, який ти реалізуєш найближчому майбутньому, і застосуй до нього принцип уявного творення. Запиши в щоденнику бажані результати й дії, що приведуть тебе до цих результатів.

Звичка 3:  Насамперед – найважливіше

Час – дорогоцінний. Тому важливо вчитися визначати найважливіше, правильно розставляти й упорядковувати пріоритети. Існує ефективний метод планування часу: матриця тайм-менеджменту (матриця Ейзенхауера). Людина, яка прагне досягти успіху, повинна вміти планувати свої справи. Ідея матриці Ейзенхауера полягає у розміщенні пріорітетів  за ступенем важливості і терміновості. 

І           Термінові важливі

                       заняття:

невідкладні завдання

проекти з дедлайнами

проблеми  здоровя

ІІ           Нетермінові важливі

                            заняття:

нові вміння та можливості

профілактика, планування, відпочинок

налагодження стосунків

ІІІ         термінові неважливі

деякі дзвінки, деяка пошта

деякі зустрічі, перерви, збори, мітинги

популярна діяльність

 

ІV          нетермінові неважливі

розважальні портали, телебачення

компютерні ігри, «пожирачі часу»

спілкування у соціальних мережах

неважливі розмови по телефону

дрібниці, подоба праці, занять, відпочинку

 !!!   Квадрат І:   найчастіше важливі справи стають терміновими через неодноразове їх відкладання на потім.  Тому, щоб уникнути появи важливих і термінових справ, намагайся своєчасно виконувати свої справи.

       Квадрат ІІ:   саме ця група справ  може мати найбільшу користь у майбутньому. Люди, які приділяють достатньо часу на виконання завдань з цього квадрата, найчастіше досягають успіху. Крім того, в цих справах ти можеш якнайкраще показати всі свої здібності: відсутність обмежень за часом дозволяє обирати найкращі шляхи розвязання задач.

       Квадрат ІІІ:   такі справи рідко наближають нас до поставленої цілі. Здебільшого вони відволікають нас від робочого процесу й не дають зосередитися на справді важливих речах. Саме через свою терміновість такі справи можуть здаватися важливими: саме тому важливо не помилятись.

       Квадрат ІV:  найчастіше виконання таких справ не приносить жодної практичної користі. Але більшість таких справ легкі та приємні у виконанні. Через це від них складно відмовитись. У такому випадку потрібно розпочинати завдання із цієї групи в останню чергу та планувати на їх виконання обмежену кількість часу.

                                    Звичка 4:   Думай про виграш в команді

Мислення за принципом «виграш/виграш» - це не техніка, а ціла філософія взаємодії між людьми. Система координат для розуму і душі. (Є ще 5 непродуктивних варіантів) «Виграш-виграш» - це віра в те, що існує спільний виграш, кращий, шляхетніший спосіб досягти успіху. Це навичка міжособистісного лідерства. Вона вимагає застосовувати в спілкуванні з людьми всі унікальні людські здатності, а також задіює взаємне навчання, взаємний вплив і взаємну користь, дарує довірливі взаємовідносини.  Щастя людині, яка має можливість взаємодії в колі людей цілісних, внутрішньо зрілих, надійних. Людей з ментальністю достатку. (Для порівняння: людина з ментальністю нестачі не може визнати за кимось іншим право на впливовість, силу й достаток, навіть за тим, хто  їй допомагав – вона завжди знаходиться «в обіймах заздрощів», ніколи не буває щирою. Такі люди не здатні створювати,  їх діяльність – руйнівна.)

Ось такий вибір. Тому, якщо будеш мати потребу діяльності в команді, спробуй в своєму житті визначити модель мислення за зразком «виграш/виграш» і обери людину, яка навіть у важких ситуаціях справді буде надійною.

Звичка 5:  Спочатку зрозумій іншого сам, потім шукай розуміння

Вчись слухати, проявляти емпатію. Якщо ти чуєш і розумієш іншого - ти даруєш йому психологічну підтримку, він відчуває до тебе лояльність. Коли ми по-справжньому розуміємо один одного, то відчиняємо двері до креативних рішень, ефективної взаємодії. Тоді наші відмінності  більше не чинять перепон у спілкуванні та справах, навпаки – вони стають стартовим майданчиком для творчої співпраці.

Звичка 6:    Створюй синерію

Об’єднуй зусилля з іншими, щоб діяти злагоджено і разом, це допоможе досягти більшого. Синергія здатна створювати безліч можливостей, перемог і перспектив.

Звичка 7:    Постійно самовідновлюйся

В нашому найціннішому активі – активі наших ресурсів - існує 4 виміри: тілесний, духовний, розумовий і соціальний/емоційний. Важливо, щоби всі чотири виміри людина застосовувала регулярно, послідовно, мудро і збалансовано.

Памятай, що необхідно дбати про збереження і зміцнення особистих ресурсів, знаряддя нашої продуктивності.  Спробуй опанувати конкретні кроки:

    •  
  • Склади список занять, які допоможуть тобі підтримувати хорошу фізичну форму, оздоровити твій спосіб життя і даватимуть позитивний настрій;
    •  
  • Обери одне із занять і запиши як завдання на наступний тиждень. Наприкінці тижня оціни свою продуктивність. Якщо ти так і не виконаєш завдання, то зізнайся собі чесно, в чому причина ?
    •  
  • Зроби такий самий список для оновлення/вдосконалення в розумовій і духовній сферах. Що ж до соціально-емоційного виміру, можна скласти список   стосунків, які хочеш покращити (отримати); чи особливих обставин, за яких публічна перемога дасть тобі більшу ефективність.
    •  
  • Обери один пункт у кожній сфері, щоб зробити його своїм завданням на наступний тиждень. Виконай його і оціни, чи добре тобі це вдалося.
    •  
  • Постав собі за мету  планувати певні заняття для самовдосконалення в усіх 4 вимірах щотижня, виконувати ці завдання й оцінювати якість виконання та отримані тобою результати.

Дорогий друже! Звісно, все, про що йшла мова, потребує ще часу і простору, але при твоєму відповідальному ставленні до інструментів розвитку особистості надана інформація буде «працювати для тебе», допоможе тобі опанувати своє життя, приймати розумні рішення, подолати залежність від негативних звичок, визначити для себе найважливіше, знайти рівновагу у спілкуванні з рідними, друзями, у стосунках з коханою людиною, у праці, навчанні та всьому іншому. Пам’ятаєш про траєкторію «звички-характер-доля»?  То ж бери свою долю в свої руки – і будь щасливим !!

Практичний психолог  А.Б. Приходько

Переглядів: 196 | Додав: ShchNV