Субота, 20.04.2024, 06:55
ЦЕНТР КАР'ЄРИ               АБІТУРІЄНТАМ               УЧНЯМ І БАТЬКАМ               ВИПУСКНИКАМ               НОВИНИ САЙТУ
Меню сайту
Статистика
Пошук
Календар
«  Листопад 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Головна » 2015 » Листопад » 9 » З Днем української мови та писемності!
08:57
З Днем української мови та писемності!

9 листопада наша держава відзначає День української писемності та мови, свято, яке гуртує усіх нас – на шляху відродження духовності, зміцнення державності, формування громадянського світогляду.

Дорогі українці!

Щиросердечно вітаємо вас з Днем української писемності та мови.

Це свято було запроваджено Указом Президента України у 1997 році на знак затвердження великого національного надбання, безцінного скарбу, який створено й залишено нашими попередниками – мови. За православним календарем — це ще день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця, послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. Вважається, що саме з преподобного Нестора Літописця і праці «Повісті временних літ» і починається письмова українська мова.

Мова – це душа нації, її генетичний код або, як свого часу писав Панас Мирний, це «жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складав і своє давнє життя, і свої сподівання, розум, досвід, почування». Наша рідна мова загартована історією і відточена творчістю інших талановитих письменників України. А ще вона - душа мільйонів сучасних українців, основа їх інтелектуального потенціалу. Пам’ятаймо про це!

Дбаймо всі разом про рідну мову! Збережімо її, як одну з наймилозвучніших і найкрасивіших мов світу! Повертаймо їй роль творця духовного відродження української нації! Впевнений, що кожен з Вас за покликом душі та сумління готовий підтримувати її державність, підносити її престиж , зміцнювати та розвивати.

Щастя, добра усім та нових здобутків в ім’я України!

Молитва за рідну мову

Боже, Отче милостивий,
Ти нам дав ту мову красну,
Поміж мовами найкращу,
Нашу рідну, нашу власну.

Тою мовою співала
Нам, маленьким, наша мати,
Тою мовою навчала
Тебе, Боже, прославляти.

Тою мовою ми можем
Величатись перед світом,
Бо між мовами ця мова -
Мов троянда поміж цвітом.

Поможи, Небес Владико,
Хай буде по Твоїй волі,
Щоб та мова гомоніла
Вільно: в хаті, церкві, в школі.

Дай діждати пошанівку
Рідного святого слова,
Щоб цвіла на славу Божу
Наша українська мова!

Переглядів: 556 | Додав: ShchNV